Postat av Morten Postrup den 22 maj 2014 Inga kommentarer

Sju vägar till digitala läsarintäkter enligt John Severinson

John Severinson (@johnseve) är digital direktör på Egmont och presenterar på konferensen Business Model Media 7 saker som läsarna är beredda att betala för digitalt. Han menar att en nyckel är att övergå från utgåvor till månader och att skapa månadsvisa abonnemang på innehåll. 

  1. Arkiv. Kan man serva läsarna med tidlöst innehåll kan arkivet vara mycket värdefullt. Exempelvis gamla tester på husvagnar som idag säljs begagnade på Blocket. Resguider behöver inte vara superfärska för att vara intressanta när man väl ska resa dit.
  2. Mobilitet. Exempelvis uppdateringar via sms som kompletterar den tryckta tidningen för travintresserade. »Vi börjar närma oss en majoritet av läsarna som betalar extra«.
  3. Tjänster. För många nördiga läsare (som Egmont har gott om) är det omöjligt att hitta appar som passar för deras intressen. Här säger John Severinson att det finns en betalningsvilja men antyder att förlaget inte har några konkreta exempel på genomförda projekt.
  4. Reklamfrihet. Kan vara ett värde för läsaren, men det gäller att hjälpa annonsörerna på ett annat sätt. »Vi pratar om bannerfrihet, inte om annonsfrihet«.
  5. Förtur och rabatter. Alla vill spara pengar. Har du prenumeranter så har du en kundklubb.
  6. Social samvaro. Det är inte alltid man vill leva ut sitt specialintresse på Facebook, men när ”min” tidning ordnar en kryssning så går det bra. Läsarna vill träffas.
  7. Urval. Detta har alltid varit en del av den journalistiska verksamheten. Tid är en bristvara. Vi kan skapa värden utifrån att vi ägnar dagarna åt att bevaka vårt intresseområde.

Man kan tycka olika saker om den här listan. Kanske är den något stretchad för att uppnå den snygga sjuan. Men det finns en viktig poäng, och det är att det finns alternativ till att fastna i en diskussion om betalväggar. Det finns andra sätt att skapa intäkter från läsarna och det ena behöver inte utesluta det andra.

Kommentera