Postat av Morten Postrup den 9 oktober 2015 Inga kommentarer

Onödigt kronologisk genomgång av 100 typsnitt

»The Evolution of Type – A Graphic Guide to 100 Landmark Typefaces« är en sprillans ny och föredömligt pedagogisk genomgång kvalitetsförlaget Thames & Hudson. (Köp på Bokus).
Vi får en mycket ytlig genomgång av typografins grunder samt biografier på några av historiens största typografer (där Tobias Frere-Jones och Christian Schwartz valts ut som de senaste i raden).
Därutöver följer en vällovlig genomgång av 100 olika typsnitt indelade i strikt kronologisk ordning vilket gör att nära besläktade typsnitt hamnar på helt olika ställen i boken. Typografins historia är inte en linjär utveckling utan olika typsnitt »pratar« med varandra över århundradena och över disruptiva teknikskiften.
Varje typsnitt representeras av tydliga prover där skillnader mellan olika skärningar ofta pekas ut.
Alla typsnitt (utom vissa rena display-typsnitt) sätts också i två varianter av löpande text. Där har fingertoppskänslan brustit och få typsnitt kommer till sin rätt eller får ens visa upp sin riktiga egenart.
Det här är en bok för den som är nyfiken på typografi eller den som vill ha ett referensverk med nedslag i typografihistorien. Men – har man inte läst förebilden The Geometry of Type så ska man absolut börja med den. The Evolution of type är intet mer än en blek uppföljare. (F

örfattaren Stephen Coles är inblandad i båda men verkar bara ha skrivit förordet i den senare).

Kommentera