Postat av Morten Postrup den 18 november 2011 (1) kommentar

Taggat med , , ,

Fokus stramar upp
och fyller på i godispåsen

Fokus har fått sig en fin uppryckning i och med dagens redesign (18 november 2011). En välmotiverad och välexekverad omgörning som bevarat det bästa och lagt till ytterligare bra saker. Några axplock:

 • Loggan har fått sig en rejäl ansiktslyftning med kraftigt ökad kontrast i typografin. Visuellt påminner den nu mer om en Bodoni. Känslan är betydligt mer modern och kombinerar pondus med elegans. OCH ingen normal läsare ser rimligen någon större skilland. I annonsvalutans rikslikare, varumärkesmätningen Orvesto, kommer tidningen inte att lida det minsta av sitt byte av logotyp. Det är min gissning.
 • Nya presentationsformer har tillkommit som förstärker känslan av Fokus som både en påse smågodis OCH traditionsenligt smörgåsbord. Det går alldeles utmärkt att blädderläsa och få några småsaker här och där. Nya kortformen »Plötsligt händer det« med tre kortisar är en omedelbar favorit.
 • Ett nytt smalspaltsystem möjliggör korta sidotexter.
 • Dock har man gjort ett misstag i denna omgörning. Tidigare hade Fokus ett system för redigeringen där man placerade text och bild på en sida. Sedan drog man upp storleken på bilden tills texten precis fyllde ut sidan. Ett råbarkat sätt att behandla materialet. Vågat och egensinnigt. I Sverige ovanligt. Nu verkar man ha fått inordna sig i den john barkska gridvurmen och allt material, text som bild, fyller ut sitt tilldelade utrymme, varken mer eller mindre. Det innebär i praktiken att alla texter kan bli föremål för kortning. Om det inte är så att man samtidigt infört ett planeringsystem där skribenten skriver texten med en på förhand given textlängd som styrning. Jag hoppas på det senare, för texterna i Fokus är oerhört svårkortade.
 • Överlag anser jag att bilder ska vara journalistik, och i linje med det gillar jag inte när man inför bilder utan bildtext. Men jag ska ge det där lite tid, kanske är det dags att ändra uppfattning.
 • På det hela taget ett mönsterexempel på en välmotiverad omgörning.
 • Fokus AD Ebba Bonde står bakom formen.
 • Andra som skriver: Medievärlden, Dagens Media, Resumé.
 • (Och så en disclaimer: Jag har inte varit inblandad i denna omgörning och försöker inte på något sätt ta åt mig äran).

En kommentar

 1. Skrivet av Åsa Widén 28 november 2011

  Ja, visst är det fint! Och Kate har varit rådgivande i formarbetet samt tagit fram de digitala mallarna.

Kommentera