Postat av Morten Postrup den 28 februari 2014 Inga kommentarer

Har du otur när du tänker på ditt redaktionella varumärke?

Papper känns gammalt, därför ska vi lägga ner vår tidning och göra något på webben istället.

Starkt förenklat kan man säga att det är så här tankegångarna går på många organisationer idag.

I denna försåtliga truism döljer sig ett antal felslut.

  1. Misstag: En tidning är papper och papper ska dö, därför ska tidningen dö. Lösning: En tidning är inte sin kanal. En tidning består av tre saker: Ett redaktionellt varumärke, en förpackning och ett innehåll. Det är bara förpackningen som är kanalberoende. Varumärket och innehållet kan finnas i alla kanaler.
  2. Misstag: Vi ska inte erbjuda journalistik utan nytta för medlemmarna. Lösning: Ja, det är viktigt med medlemsnytta. En bra tidning innehåller mycket medlemsnytta. Men tidningens värde går utöver nyttan för läsarna. Trovärdigheten i en självständig avsändare kan hjälpa innehållet att få fötter. Att medlemmarna inte efterfrågar journalistik betyder inte att den inte behövs.
  3. Misstag: Vi ska vara där våra läsare är, därför ska vi vara digitala. Lösning: Kasta inte ut barnet med badvattnet. Tryck och distribution är dyrt, men det är ett billigt sätt att betala för uppmärksamhet. Var finns dina medlemmar? 100 procent av dem har en brevlåda.
  4. Misstag: Om vi ställer innehåll till förfogande digitalt så kommer det att bli använt. Lösning: Det räcker inte med att bli digital för att nå läsarna. Visst, idag kan vi räkna med att alla använder digitala kanaler. Men de söker inte upp info från sina medlemsorganisationer på mobilen.

Kommentera