Postat av Morten Postrup den 27 november 2015 Inga kommentarer

Kit vann tidskriftspris utan att vara en tidskrift – och det är helt i sin ordning

Kit.se blev årets digitala tidskrift och man frågar sig: Är kit.se verkligen en tidskrift?

Frågan är inte om kit.se är en tidskrift, utan vad övriga tidskrifter vill vara. Det var därför kit.se fick priset.

Än så länge har tidskrifterna inte påverkats lika mycket av digitalisering, annonsörsflykt och ändrade läsarbeteenden som andra medieslag, vilket påpekades av Thomas Petersohn på Mittmedia under Tidskriftsdagen. Det saknas »sense of urgency«, och då är det alltför svårt att åstadkomma riktig förändring. Det har helt enkelt inte blivit tillräckligt illa ännu för att man ska vara tvungen att göra något. Så långt Thomas Petersohn.

Samtidigt vet man ju vad som är på gång, både medier och användarbeteenden genomgår en transformation som till sin natur och hastighet är känd för alla och som det inte finns något egentligt slut på. Ingen tror på allvar att det på sikt kommer att vara »business as usual« (även om det i många fall faktiskt fortfarande är det för tidskrifterna).

Självfallet vill man då skaffa sig inspiration och utblick. Vad gör andra? Vilka vägar finns till att möblera om hela erbjudandet till både läsare och annonsörer för att fungera i en helt digital omgivning?

Och då är det förstås många som tittar på kit.se och tänker att sådär borde vi göra, skulle vi kunna göra, tänk om vi gjorde så?

Grattis till priset!

Kommentera