Postat av Morten Postrup den 31 maj 2017 Inga kommentarer

Konsten i Berlin och Berlin i konsten

Som ni vet är jag förtjust i konst. Jag är också förtjust i Berlin. Så när jag fick erbjudandet att skriva kapitlet om konst i en ny bok om Berlin tackade jag omedelbart ja.

Dessvärre är jag inte särskilt förtjust i att skriva. Tack och lov hade jag just läst Torgny Lindgrens »Minnen« (budet om hans bortgång kom mitt under läsningen) där han formulerar ett slags lakoniskt manifest för en motvillig författare. Jag tog det som en uppmaning personligt riktad till just mig: Skriv!

Berlin Puls är tredje boken av en ny typ av reseguide från Karavan förlag efter New York Puls och London Puls. I ett antal tematisk uppbyggda essäer tecknas essensen av populära turistmål på ett lite djupare och mer tillbakalutat sätt.

Som ni säkert vet, eller kommer att förstå när ni läser boken, så är Berlin en alldeles särskild stad. Den har varit med om så mycket. Så mycket av västerlandets historia har satt sina spår och sina ärr i den staden. Numera är den kanske inte den hetaste platsen för vare sig konstnärer eller hipsters, det går tretton på dussinet av städer som vill vara »det nya Berlin«. Men charmen kvarstår. Plus att det är enkelt att ta sig dit och billigt att vara där.

Vi ses Berlin. Och innan ni åker dit, läs boken.

Kommentera