Postat av Morten Postrup den 3 maj 2009 Inga kommentarer

Taggat med

Läst: Byt namn och andra sätt att lyckas som journalist

Efter att ha läst boken »Byt namn och andra sätt att lyckas som journalist« av Anders Rydell och Klas Ekman är det näst intill omöjligt att inte skriva några rader som kommentar. Boken handlar om hur man gör för att få uppmärksamhet, hur man skapar ett personligt varumärke och hur man till sist lyckas som frilansjournalist.

Boken kan med behållning läsa ur en mängd olika perspektiv. På ytan är det en mängd närmast lakoniska råd till den som vill toppa framgången som frilansande journalist. Råden är både användbara och inspirerande, även om flertalet ska tas med en nypa salt. Men den brasklappen är tämligen snarstucken med tanke på att boken som helhet målar upp en värld av möjligheter både när det gäller jobb och när det gäller det personliga varumärket. Författarna påpekar noggrant (och självförhärligande) att de själva inte dragit sig för att bluffa sig fram i karriären, och det är väl på något sätt underförstått att de bluffar sig fram även med boken – många av tipsen kan inte ha täckning i varken egen eller andras erfarenhet utan får snarare ses som ren spekulation. Men relevant spekulation, så den kritiken faller platt.

Boken kan också läsas som en mycket underhållande satir av journalistiken som yrke och det patologiskt personfixerade mediaklimatet. Boken är roligt skriven med små blixtrande språkkarameller här och där (även om de flesta hade mått bra av att redigeras bort). Boken beskriver ett klimat och ett tillstånd för journalistiken och för samhället som är allt annat än smickrande. Fokus ligger på att visa hur en driven och skicklig karriärist utnyttjar detta för egen vinning. Gott nog.

Det finns en amerikansk serie böcker som baseras på konceptet »Guerilla Marketing« – en serie som kompletterats med titlar som »Guerilla Markering for Consultants« och en mängd andra varianter. Böckerna tar sin utgångspunkt i hur man får största möjliga marknadsföringseffekt med goda idéer och drivkraft snarare än med en stor budget. »Byt namn« skulle passa in väl i den serien. »Byt namn« kan läsas som en vägledning i marknadsföring och pr för alla som synas, höras och skapa sig en karriär med medierna som verktyg.

Boken har en egen webb på http://www.bytnamn.se
Köp den på Bokus

Kommentera