Postat av Morten Postrup den 25 januari 2013 Inga kommentarer

Modernas bokhandel exponerar mer men erbjuder mindre

Moderna Museet i Stockholm har gjort om sin förtjänstfulla butik. Alla böcker om arkitektur är borta, oklart om de får ny plats i någon ny butik i anknytning till Arkitekturmuseum – det hade varit spännande.

Därmed har övriga bokkategorier fått ökad exponeringsyta: Museets egna kataloger, design, foto och konst. Konsten är fortfarande föredömligt välsorterad. Katalogavdelningen har blivit mycket bättre: Bättre exponering och fler titlar. Foto är urvattnad. Mindre exponering (no pun intended) och färre titlar. Och design är ett bottennapp: Mycket mer exponering men det redan magra utbudet är ytterligare decimerat.

Stockholm är ju redan nu begåvat med en fotobokhandel i toppklass, den på Fotografiska. Men nog skulle Moderna kunna hålla något fanan högt inom detta område, speciellt nu när foto är så populärt?

Och det magra utbudet av designböcker är väl mest att se som ett symptom på något som tycks vara en vedertagen sanning: Moderna klarar inte av att hantera sitt uppdrag när det gäller design.

Återstår att slå ett slag för en mycket gedigen, välsorterad och professionell bokhandel inom konst, design, arkitektur och foto: Konst-ig.

Kommentera