Postat av Morten Postrup den 14 november 2010 Inga kommentarer

Taggat med

Flytta på rasten – och några andra knep när du blir nervös under din föreläsning

Min biljardpolare Jonas Jörneberg frågade idag hur jag gör när jag blir nervös när jag håller föredrag. För det blir jag ju. Här kommer hela listan:

  1. Dra ner tempot. Ta några sekunder för att ladda om. Några sekunders tystnad är inga problem.
  2. Ha alltid med några extragrejer till en föreläsning. Om man blir nervös går föreläsningen alltid lite för fort. Det är inte kul om det är tid kvar när du sagt allt du tänkte säga.
  3. Strunta i dem i publiken som verkar ointresserade eller uttråkade. Ta det inte personligt. Ta fasta på dem som sitter längst fram, de som håller ögonkontakt och de som ställer frågor.
  4. För att få andrum: Gör en övning. Jag vill att ni sätter er två och två och gör en lista över…
  5. Flytta på rasten. Vad säger ni, är det ok om vi tar pausen redan nu, jag skulle behöva förbereda några saker inför nästa del. (Studenter är vana att få rast på minuten, inled föreläsningen med att be om lov att ta paus när det passar – ingen säger nej till det.)
  6. Alla har vi haft tråkiga föreläsare. Just nu är du en av dem. SO WHAT!? Andas ut ordentligt, ta ett djupt andetag och börja prata om något som du verkligen kan och brinner för.
  7. Sätt allt på ett kort om du känner att du är ute och cyklar: Vad säger ni, är det här något ni tror att ni får nytta av eller ska jag gå vidare till något annat?

Allt från min egen lilla horisont. Jag är absolut inte världsbäst på att föresläsa, och jag hamnar ofta i lägen där tipsen ovan kommer väl till pass.

Kommentera