Postat av Morten Postrup den 22 mars 2011 Inga kommentarer

Makalöst detaljrika stadplaner över kinesiska storstäder

Missa inte de helt fantastiska kartorna över kinesiska storstäder på www.o.cn, börja exempelvis med Guangzhou (Kanton). Eller kör sajten genom Google Translate så översätts texten (dessvärre bara vissa delar).

  1. För det första. Det finns ett stort antal kinesiska städer som är enorma. Den som inte redan insett skalan på det kinesiska undret bör absolut scrolla runt i några av städerna.
  2. För det andra. Detaljrikedomen på kartorna. Varenda betydande byggnad är inlagd. Frågan är om det inte är varje byggnad. Stilen påminner om pixelgrafiken i exempelvis Sim City, men kartorna är utförda med vektorgrafik.
  3. För det tredje. Målmedvetenheten, envisheten, resurserna. Hur många människor har jobbat med det här? Under hur lång tid? Även om det ligger någon form av automatisering i botten måste det vara fråga om hundratals manår i detaljarbete.
  4. För det fjärde. De brutala kontrasterna i den kinesiska utvecklingsboomen blir så oerhört tydliga. De skabrösa skyskraporna kontasteras bjärt med gammaldags, sliten, låg bebyggelse.

Glöm inte att zooma!

  • Nära. Detaljrikedomen! Allt är så noggrant gjort. Detaljer som fönsterspröjsar, kulörer och texturer. Allt är med.
  • Långt ifrån. Städernas struktur. Frånvaron av struktur! Stadsplanering verkar inte existera i en större skala, saker byggs där det passar och behövs. Staden är som en jäsande deg som svämmar över sina bräddar och långsamt fyller ut omgivningarna.

Kommentera