Hoppa till innehåll

Anteckningar från lektion av Fredrik Strömberg

Postat av den

»Starta inga digitala magasin«. Det säger Fredrik Strömberg, Creative Director på Bonnier Tidskrifter Digitala Medier.

Han var med och startade Mag+, Bonniers plattform för digitala magasin och lanserade sin första titel för iPad samma dag som Apple lanserade iPad.

Fredrik Strömberg har ett imponerande cv från kvällspress, organisationspress, content marketing och tidskriftsförlag. Dessutom (1) har han nu hela Bonnier Tidskrifters digitala verksamhet till sitt förfogande för att testa idéer, och dessutom (2) med vinst. Dessutom (3) lägger han inte fingrarna emellan när det gäller att tycka saker, speciellt när det gäller medier (följ @stroemberg om ni misstror mig).

Alltså stor glädje när han tackade ja till att föreläsa på min kurs »Att leda i förändring«! Här kommer några takes från hans mycket matiga föreläsning:

 1. »Hösten 2009 tog Bonnier Tidskrifter fram 10 principer för digitala magasin. Bara en av dem stämmer idag: Den om att annonser är en lika viktig del av produkten som det redaktionella innehållet.« Några dagar senare twittrar han: »Ni vet att 2008 är för nätmedier ungefär som 1834 är för tryckta medier, väl?«. Point taken.
 2. Man kan inte skapa en beteendeförändring hos läsarna. Det sker när det sker.
 3. Framgång på nätet har väldigt lite att göra med vad vi har gjort i den tryckta tidningen.
 4. Att agera digitalt är att tillåta misslyckanden. Den största synden är att inte agera.
 5. För att lyckas behöver man koppla bort sig från sin nostaligi för hur det var förut.
 6. Om man ska lyckas digitalt så måste man vilja döda papperstidningen. Rädslan för att det ska hända är det farligaste, för då gör man ingenting. Men man behöver inte oroa sig, för det kommer att hända.

 7. I den kommersiella sfären måste man omfamna att paketeringen på papper är på väg att krascha. Tidskriften är inte ett eget medieslag.
 8. Utgåva är inte viktigt för läsarna digitalt.
 9. Magasinet består av tre lager: Varumärkes, paketering och innehåll. Varumärke och innehåll finns kvar digitalt, men paketeringen försvinner.
 10. Tidningsmakare kommer att bli ett omodernt ord, men inte redaktör eller journalist.
 11. Mer än 50 procent av det som publiceras har ingen social interaktion, och därmed säkerligen få läsningar.
 12. Om det man gör inte når fram digitalt får man fråga sig om det man gör är tillräckligt viktigt.
 13. Fall för nya möjligheter, men inte bara för nya möjligheter.
 14. Hitta små framgångar, gör mer av det som är bra. Var nöjd med en procent i förbättring, men gör det igen och igen.
 15. När man slutar vara rädd för siffror är det roligt att jobba med förändringar.

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …