Hoppa till innehåll

Byråer handikappas av att göra jobb åt sig själva

Postat av den

Resumé skriver om att Forsman & Bodenfors inte fått upp sin nya webb som aviserades för ett år sedan.

F&B:s kunder skulle självfallet inte acceptera en sådan leveranstid, och det skulle inte F&B heller om de använt en extern leverantör. Men nu gör de (åtminstone delar) av jobbet själva.

Filip Nilsson, creative director, har hand om bygget av nya sajten. Han säger att byrån haft så många hemsidor att göra åt sina kunder att det inte funnits tid för den egna.

I ljuset av den erfarenhet jag har av att leda byråverksamhet vill jag gärna framhålla några orsaker till att det blir så här:

  1. Det är lätt att vara konkret och tydlig när det gäller kunderna. Men inte när det gäller den egna verksamheten. Då blir man närsynt och vag.
  2. När man levererar till en kund utgår man från briefen och gör så bra man kan utifrån förutsättningarna, vanligen lite bättre och med lite mer energi än man tänkt från början. När man som byrå levererar till sig själv används inte alls samma principer. Man blir ängslig över hur man själv ska framstå, därmed rädd, därmed handlingsförlamad.
  3. När man levererar till sig själv duger inte “good enough”, då duger bara perfektion. Varningslampan blinkar.
  4. Det blir gärna ett dyrt företag att som byrå leverera till sig själv. Man gör och gör om, skissar, funderar över vad kollegorna på byrån ska tycka och vad kollegerna i branschen ska tycka. De egna resurserna är inte “gratis”.
  5. Längtan efter att vara extra kreativ (för en gångs skull!) tar överhanden. Det tomma papperets förbannelse drabbar projektgruppen.
  6. Det tar för lång tid att leverera till sig själv. Visserligen kan man använda egna resurser, men de resurserna är inte tillgängliga och när de är tillgängliga finns det en oerhörd mängd saker som fått vänta att ta tag i.

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …