Hoppa till innehåll

Byråer handikappas av att göra jobb åt sig själva

Postat av den

Resumé skriver om att Forsman & Bodenfors inte fått upp sin nya webb som aviserades för ett år sedan.

F&B:s kunder skulle självfallet inte acceptera en sådan leveranstid, och det skulle inte F&B heller om de använt en extern leverantör. Men nu gör de (åtminstone delar) av jobbet själva.

Filip Nilsson, creative director, har hand om bygget av nya sajten. Han säger att byrån haft så många hemsidor att göra åt sina kunder att det inte funnits tid för den egna.

I ljuset av den erfarenhet jag har av att leda byråverksamhet vill jag gärna framhålla några orsaker till att det blir så här:

  1. Det är lätt att vara konkret och tydlig när det gäller kunderna. Men inte när det gäller den egna verksamheten. Då blir man närsynt och vag.
  2. När man levererar till en kund utgår man från briefen och gör så bra man kan utifrån förutsättningarna, vanligen lite bättre och med lite mer energi än man tänkt från början. När man som byrå levererar till sig själv används inte alls samma principer. Man blir ängslig över hur man själv ska framstå, därmed rädd, därmed handlingsförlamad.
  3. När man levererar till sig själv duger inte “good enough”, då duger bara perfektion. Varningslampan blinkar.
  4. Det blir gärna ett dyrt företag att som byrå leverera till sig själv. Man gör och gör om, skissar, funderar över vad kollegorna på byrån ska tycka och vad kollegerna i branschen ska tycka. De egna resurserna är inte “gratis”.
  5. Längtan efter att vara extra kreativ (för en gångs skull!) tar överhanden. Det tomma papperets förbannelse drabbar projektgruppen.
  6. Det tar för lång tid att leverera till sig själv. Visserligen kan man använda egna resurser, men de resurserna är inte tillgängliga och när de är tillgängliga finns det en oerhörd mängd saker som fått vänta att ta tag i.

Fler inlägg

Sida lägger ner sin tidning – vad betyder det?

Postat av den

Sidas tidning OmVärlden befaras gå i graven, erfar Journalisten. Åtminstone i sin nuvarande självständiga form. Ska en myndighet verkligen finansiera journalistik som handlar om myndighetens eget verksamhetsområde? Ger inte det ett trovärdighetsproblem? Det är väl upp till de vanliga medierna att bevaka dessa frågor? Verkligheten är tyvärr inte så enkel. Även om vi lever i …

Några tankar om organisationspressen

Postat av den

Vilka är organisationspressens utmaningar vad gäller fortsatt digitalisering? Jag skissade på en rapport om detta för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, men mitt svar blev till slut att jag inte tror att det behövs någon rapport, utan snarare att man fortsätter att lyfta fram bra case. Men under mina samtal med ett tiotal personer kom det ändå …

Citat från nöjda nätverkare

Postat av den

Mina nätverk är uppskattade och ger både nytta och inspiration till deltagarna. Här är några exempel från deltagare: Värdefullt med ett nätverk som fokuserar på de frågor jag brottas med just nu. Bra att det finns utrymme att prata om såväl dagsaktuella ämnen som mer strategiska utvecklingsområden. Nätverket är en skön oas där man kan …