Hoppa till innehåll

Den ofrivillige krönikören – En hyllning till Malte Persson

Postat av den

Världens sämsta krönikör påstod sig Magazine Z ha när det begav sig, troligen i runda slängar 1988. Dessvärre har verkligheten i många fall överträffat dikten.

Sveriges mest ofrivilliga krönikör är däremot Malte Persson i Fokus. På twitter ondgör han sig över omöjligheten i att skriva krönikor, frossar i självömkan över uppdragets hopplösa karaktär och utser sig själv till ett misslyckande i krönikeskrivandets ädla(?) konst:

5 oktober: Har lämnat krönika. Hoppas nu att redaktören accepterar den, men att den på något vis ändå inte når fram till prenumeranterna.

3 oktober: Ska lämna krönika igen. Visste ni att krönikor användes som tortyrmetod under medeltiden? Att krönikor smält hälften av all is på Arktis?

Men inte bara Magazine Z misstog sig – utan det gör även Malte Persson. Hans återkommande krönikor i Fokus är fulländade och har en säregen stilistik. Hans gnälliga och reaktionära stil maskerar till förstone de sylvassa och genomträngande betraktelser han gör av samtiden. En krönikör i sitt esse. Men för all del, fortsätt du att gnälla. Men redaktörens krönikebeställningar blir du nog inte av med. Hatten av!

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …