Hoppa till innehåll

Den ofrivillige krönikören – En hyllning till Malte Persson

Postat av den

Världens sämsta krönikör påstod sig Magazine Z ha när det begav sig, troligen i runda slängar 1988. Dessvärre har verkligheten i många fall överträffat dikten.

Sveriges mest ofrivilliga krönikör är däremot Malte Persson i Fokus. På twitter ondgör han sig över omöjligheten i att skriva krönikor, frossar i självömkan över uppdragets hopplösa karaktär och utser sig själv till ett misslyckande i krönikeskrivandets ädla(?) konst:

5 oktober: Har lämnat krönika. Hoppas nu att redaktören accepterar den, men att den på något vis ändå inte når fram till prenumeranterna.

3 oktober: Ska lämna krönika igen. Visste ni att krönikor användes som tortyrmetod under medeltiden? Att krönikor smält hälften av all is på Arktis?

Men inte bara Magazine Z misstog sig – utan det gör även Malte Persson. Hans återkommande krönikor i Fokus är fulländade och har en säregen stilistik. Hans gnälliga och reaktionära stil maskerar till förstone de sylvassa och genomträngande betraktelser han gör av samtiden. En krönikör i sitt esse. Men för all del, fortsätt du att gnälla. Men redaktörens krönikebeställningar blir du nog inte av med. Hatten av!

Fler inlägg

Sida lägger ner sin tidning – vad betyder det?

Postat av den

Sidas tidning OmVärlden befaras gå i graven, erfar Journalisten. Åtminstone i sin nuvarande självständiga form. Ska en myndighet verkligen finansiera journalistik som handlar om myndighetens eget verksamhetsområde? Ger inte det ett trovärdighetsproblem? Det är väl upp till de vanliga medierna att bevaka dessa frågor? Verkligheten är tyvärr inte så enkel. Även om vi lever i …

Några tankar om organisationspressen

Postat av den

Vilka är organisationspressens utmaningar vad gäller fortsatt digitalisering? Jag skissade på en rapport om detta för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, men mitt svar blev till slut att jag inte tror att det behövs någon rapport, utan snarare att man fortsätter att lyfta fram bra case. Men under mina samtal med ett tiotal personer kom det ändå …

Citat från nöjda nätverkare

Postat av den

Mina nätverk är uppskattade och ger både nytta och inspiration till deltagarna. Här är några exempel från deltagare: Värdefullt med ett nätverk som fokuserar på de frågor jag brottas med just nu. Bra att det finns utrymme att prata om såväl dagsaktuella ämnen som mer strategiska utvecklingsområden. Nätverket är en skön oas där man kan …