Hoppa till innehåll

»Det krävs en tydlig kursändring för att skapa förändring«

Postat av den

Här kommer några klipp från Medieras intervju med Mittmedias VD Thomas Peterssohn:

  • Det är en spännande tid som vi lever i när det gäller dagspressen, mer spännande nu än någonsin. För vi vet inte vart vi är på väg.
  • Vi vet att konsumtionsmönstren har ändrats radikalt under de senaste tre fyra fem åren.
  • Det är viktigt att vi kan hitta en affärsmodell som kan finansiera journalistik även under de kommande hundra åren.
  • Det krävs en tydlig kursändring för att skapa förändring. Vi är traditionsrika företag med stora organisationer. Det kräver ett tydligt ledarskap.
  • Det är journalistiken som är det viktiga, inte kanalen papperstidning. 
  • Många av våra kunder älskar papperstidningar – och det gör vi också! Vi kommer att leverera papperstidningar till dem så länge de vill ha dem.
  • Det vi säger är att papperstidningar kommer inte att finansiera journalistik, åtminstone inte om tjugo år, det tror vi inte. Och om tio år kommer det att vara väldigt svårt.
  • Tidningar handlar om presentation, fördjupning, identifikation, analys, förströelse och egna nyheter. Händelsenyheterna har tagits över av digitala kanaler.
  • Vårt mål är att 2020 ska mer än hälften av våra intäkter komma från digitala medier.
  • Jag är rädd för de medieföretag som inte agerar, att det är de som tar den stora risken.

Edit: Och nu vinner de priser! Läs om Framtidsverkstaden på inma.org.

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …