Hoppa till innehåll

»Det krävs en tydlig kursändring för att skapa förändring«

Postat av den

Här kommer några klipp från Medieras intervju med Mittmedias VD Thomas Peterssohn:

  • Det är en spännande tid som vi lever i när det gäller dagspressen, mer spännande nu än någonsin. För vi vet inte vart vi är på väg.
  • Vi vet att konsumtionsmönstren har ändrats radikalt under de senaste tre fyra fem åren.
  • Det är viktigt att vi kan hitta en affärsmodell som kan finansiera journalistik även under de kommande hundra åren.
  • Det krävs en tydlig kursändring för att skapa förändring. Vi är traditionsrika företag med stora organisationer. Det kräver ett tydligt ledarskap.
  • Det är journalistiken som är det viktiga, inte kanalen papperstidning. 
  • Många av våra kunder älskar papperstidningar – och det gör vi också! Vi kommer att leverera papperstidningar till dem så länge de vill ha dem.
  • Det vi säger är att papperstidningar kommer inte att finansiera journalistik, åtminstone inte om tjugo år, det tror vi inte. Och om tio år kommer det att vara väldigt svårt.
  • Tidningar handlar om presentation, fördjupning, identifikation, analys, förströelse och egna nyheter. Händelsenyheterna har tagits över av digitala kanaler.
  • Vårt mål är att 2020 ska mer än hälften av våra intäkter komma från digitala medier.
  • Jag är rädd för de medieföretag som inte agerar, att det är de som tar den stora risken.

Edit: Och nu vinner de priser! Läs om Framtidsverkstaden på inma.org.

Fler inlägg

Sida lägger ner sin tidning – vad betyder det?

Postat av den

Sidas tidning OmVärlden befaras gå i graven, erfar Journalisten. Åtminstone i sin nuvarande självständiga form. Ska en myndighet verkligen finansiera journalistik som handlar om myndighetens eget verksamhetsområde? Ger inte det ett trovärdighetsproblem? Det är väl upp till de vanliga medierna att bevaka dessa frågor? Verkligheten är tyvärr inte så enkel. Även om vi lever i …

Några tankar om organisationspressen

Postat av den

Vilka är organisationspressens utmaningar vad gäller fortsatt digitalisering? Jag skissade på en rapport om detta för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, men mitt svar blev till slut att jag inte tror att det behövs någon rapport, utan snarare att man fortsätter att lyfta fram bra case. Men under mina samtal med ett tiotal personer kom det ändå …

Citat från nöjda nätverkare

Postat av den

Mina nätverk är uppskattade och ger både nytta och inspiration till deltagarna. Här är några exempel från deltagare: Värdefullt med ett nätverk som fokuserar på de frågor jag brottas med just nu. Bra att det finns utrymme att prata om såväl dagsaktuella ämnen som mer strategiska utvecklingsområden. Nätverket är en skön oas där man kan …