Hoppa till innehåll

Journalisten ber om råd och får svar på tal

Postat av den

2008-02-27: Journalisten ska göra om och efterfrågar synpunker. Här kommer några oombedda råd och förmaningar till tf chefredaktör Kristian Alm:

Formen är gammal, nästan tio år vid det här laget. Den gjordes av Lotta Ek på Magazine hösten 1998. Man får nog säga att formen har hållit väl. Tidningen var en av de första som valde en mycket strukturerad form med uppgift att styra det redaktionella arbetet. Samma mix och struktur utgåva efter utgåva. En utmärkt idé som redaktionen inte orkade leva med utan utgåva för utgåva kämpade för att ta sig ur. Främst genom att på känt manér leverera texter av mellanlängd inklämda på alltför litet utrymme. Lotta Ek är i dag AD på DN och säger så här om formen: »Redaktionen har hållit sig förbluffande väl till grunddesignen. Porträttet och stora jobbet ser i princip ut som då. Och det mesta av det andra också faktiskt.«

Där är ett av tidningens problem idag. För mycket material på för lite utrymme. Dra ner mängden material med sådär 10 procent så blir tidningen bättre i en handvändning. Mitt råd är att skapa en ny redaktionell struktur som tål att upprepas om och om igen. Undvik att göra en massa uppfinningar, det är egentligen en onödig ansträngning. Överraska med innehållet i stället för med formen.

Självklart ska ni satsa ordentligt på papperstidningen, trots undergångsprofetiorna om mediets snara död. Pappersmedia är på nedgång, så är det bara. Förr eller senare kommer det att marginaliseras. Men det är långt kvar. För alla som jobbar med pappersmedier är det bara att bita ihop. Det blir inte mycket av upplagerekord framöver, utan normalläget kommer att vara en stadig nedgång. Men jag är övertygad om att många under lång tid framöver kommer att fortsätta tjäna pengar på pappersmedier, och det är väl ändå det som räknas.

I artikeln heter det att »Layouten ska varsamt fräschas upp för att ge större möjlighet till variation och kopplingar mellan papper och webb«. Själva grundformen är det väl egentligen inga större fel på, förutom att den börjar kännas lite sliten och har fått ta en del törnar på grund av justeringar och uppfinningar under åren. Å andra sidan kan man fråga sig om det finns någon anledning att behålla speciellt mycket av den. Behåll loggan och bygg formen utifrån den.

Det som verkligen behöver göras om är tidningens webb. Den är dock alldeles ny. På tok för gles och anonym. Jag vågar sätta en hundring på att följande replik kommer att höras under omgörningsarbetet: »Nu har vi ju en ny webb, vi kan väl göra om papperstidningen så att den ser likadan ut?«. Det är då, Kristian, som du ska osäkra din revolver.

Ni pratar om att skapa möjlighet för kopplingar mellan webb och papper. Er webb har ett fel som den delar med de allra flesta tidningswebbar idag: det är ett försök att göra papperstidning på skärmen, utan papperstidningens variationsmöjligheter. Samma innehåll, ny distributionskanal. Jag tror inte att det handlar så mycket om vilka kopplingar ni gör mellan papper och webb, utan vilka de publicistiska idéerna ska vara som styr de olika kanalerna. Använd er kompetens som redaktion för att hjälpa mig att hitta intressanta saker på webben, nöj er inte med att publicera egna nyheter och återpublicera det ni haft i papperstidningen.

Transparens: Under en kort tid redigerade jag på Hallands Nyheter när Kristian Alm var chefredaktör där. Inte en enda gång kom han med oombedda råd eller förmaningar.

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …