Hoppa till innehåll

Låt journalistiken vara jobbig

Postat av den

En våg av indignation går över organisationstidningssverige efter att fackförbundet Visions ledning aviserat förändringar för tidningen med samma namn.

Indignationen, och försvaret för det fria ordet, kommer nästan uteslutande från journalister. Det är väldigt sorgligt. Ungefär som att bara läkare skulle försvara behovet av sjukvård, eller att bara byggnadsarbetare skulle försvara behovet av nya bostäder. Man skulle önska fler röster.

Det är verkligen dags att organisationernas egna företrädare själva börjar försvara sina fria, självständiga, nyfikna och ibland jobbiga chefredaktörer, redaktioner och tidningar. Goda exempel finns, Barbro Engman på Hyresgästföreningen är ett.

Kardinalfelet är förstås att allt färre förstår skillnaden mellan kommunikation och journalistik. I korta ordalag: Kommunikation syftar till att sprida eller odla ett redan befintlig budskap. Journalistik syftar till att söka kunskap, undersöka världen, lyfta fram missförhållanden, driva på utvecklingen, pröva idéer.

Det gör att journalistiken inte alltid stryker medhårs, inte alltid tycker samma sak som organisationen, inte alltid accepterar innehållet i pressmeddelandet som sant, inte alltid enbart ägnar sig åt medlemsnytta. Och det är just det som är själva grejen.

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …