Hoppa till innehåll

Låt journalistiken vara jobbig

Postat av den

En våg av indignation går över organisationstidningssverige efter att fackförbundet Visions ledning aviserat förändringar för tidningen med samma namn.

Indignationen, och försvaret för det fria ordet, kommer nästan uteslutande från journalister. Det är väldigt sorgligt. Ungefär som att bara läkare skulle försvara behovet av sjukvård, eller att bara byggnadsarbetare skulle försvara behovet av nya bostäder. Man skulle önska fler röster.

Det är verkligen dags att organisationernas egna företrädare själva börjar försvara sina fria, självständiga, nyfikna och ibland jobbiga chefredaktörer, redaktioner och tidningar. Goda exempel finns, Barbro Engman på Hyresgästföreningen är ett.

Kardinalfelet är förstås att allt färre förstår skillnaden mellan kommunikation och journalistik. I korta ordalag: Kommunikation syftar till att sprida eller odla ett redan befintlig budskap. Journalistik syftar till att söka kunskap, undersöka världen, lyfta fram missförhållanden, driva på utvecklingen, pröva idéer.

Det gör att journalistiken inte alltid stryker medhårs, inte alltid tycker samma sak som organisationen, inte alltid accepterar innehållet i pressmeddelandet som sant, inte alltid enbart ägnar sig åt medlemsnytta. Och det är just det som är själva grejen.

Fler inlägg

Sida lägger ner sin tidning – vad betyder det?

Postat av den

Sidas tidning OmVärlden befaras gå i graven, erfar Journalisten. Åtminstone i sin nuvarande självständiga form. Ska en myndighet verkligen finansiera journalistik som handlar om myndighetens eget verksamhetsområde? Ger inte det ett trovärdighetsproblem? Det är väl upp till de vanliga medierna att bevaka dessa frågor? Verkligheten är tyvärr inte så enkel. Även om vi lever i …

Några tankar om organisationspressen

Postat av den

Vilka är organisationspressens utmaningar vad gäller fortsatt digitalisering? Jag skissade på en rapport om detta för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, men mitt svar blev till slut att jag inte tror att det behövs någon rapport, utan snarare att man fortsätter att lyfta fram bra case. Men under mina samtal med ett tiotal personer kom det ändå …

Citat från nöjda nätverkare

Postat av den

Mina nätverk är uppskattade och ger både nytta och inspiration till deltagarna. Här är några exempel från deltagare: Värdefullt med ett nätverk som fokuserar på de frågor jag brottas med just nu. Bra att det finns utrymme att prata om såväl dagsaktuella ämnen som mer strategiska utvecklingsområden. Nätverket är en skön oas där man kan …