Hoppa till innehåll

Per Morberg skjuter skarpt
med självbetitlat magasin

Postat av den

I nya Magasin Morberg framställs ni-vet-vem som något av en diktator. Han är bestämd, cool, gör aldrig fel, är alltid ett föredöme, blir gärna plåtad i vinklar, poser och munderingar som får honom att framstå som en riktig karlakarl.

Inget illa ment med den liknelsen. Per Morberg är populär och hans kokböcker säljer i hundratusental. I magasinet framställs han som en IKON. Per stryker håret bakom örat. Per funderar. Per håller den brutna bössan över axeln, ledigt. Per misslyckas med att se oberörd ut, i linne. Så fortsätter det. Jag räknar till 18 bilder av Per Morberg i magasin Morberg (inklusive bokomslag).

Och det är ju så härligt! Jag älskar extravaganta personligheter som klarar av att bära upp sin kaxiga attityd. Och det klarar han!

Några reflektioner:

 • Magasinet är helgjutet redan från början. Konceptet sitter.
 • Sponsorer. Magasinet ”presenteras” i samarbete med Bibendum, Garmin, Philipson Söderberg samt Hackman. Knappast vanligt på den svenska magasinsmarknaden?
 • Advertorials. Vinskolan presenteras i samarbete med Philipson Söderberg.
 • Den grafiska formen är välgjord, balanserad och passar väl för innehållet. Det är Johan Blomgren som ligger bakom. Han har stått på tillväxt några år och blev välförtjänt utsedd till årets AD hösten 2010. På många håll uppnår typografin rent Per Boströmsk perfektion, och gridden är ibland sådär härligt Real Simpelskt stram.
 • Dock: Formen är på Johan Blomgrenskt manér belamrad med grafiska element i stället för att i högre grad använda luft, kontrastverkan och pregnans. Synd.
 • Produkten utmärkt. Formatet, seglaminering, inlaga. Magasinet är skön att hålla i, skön att bläddra i.
 • Frågan är om annonsörerna har några pengar? Annonsernas visuella nivå tyder på annat. Det finns en del annonser som riktigt drar ner magasinet som helhet. Detta är för övrigt en av de saker som gör ”internationella” magasin så eleganta: Det förekommer nästan inga skräpiga annonser.
 • Omslagsbilden är ikonisk. Det är Andreas Lind som tagit den, bra där! (han har för övrigt också tagit bilderna på mig på min sajt).
 • Att Per Morberg själv är så dominerande i magasinet får man anta tonas ner efter hand, det är inget att yvas över.
 • Enligt redaktionsrutan är konceptet framtaget av Spoon Lab och Per Boström Design. Jag ska försöka återkomma till detta.

Vågar man sig på några förslag?

 • Låt jobben ta plats. Jag vill ha ordentlig läsning, inte småjobb staplade på varandra.
 • Dra ännu mer på det excentriska. In med mer av slott och herresäten. Kanske karismatiska historiska personer. Mer galenskap, mindre trender och prylar (även om det också behövs för annonsörerna, så klart).
 • Se upp med sponsorsamarbetena i det redaktionella, jag vill inte att det ska bli en kundtidning.

Transparens: Jag är (hittills) på god fot med Per Boström, Johan Blomgren och Andreas Lind.

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …