Hoppa till innehåll

NA och VLT slår in öppna dörrar med Latte

Postat av den

I dag 8 mars 2008 kommer VLT i Västerås och NA i Örebro med en ny, gemensam bilaga kallad Latte. Både själva namnet och det att starta ett helgmagasin känns väldigt 2001.

2318792543_f215571fb3_m.jpg

Det här är ett skrytprojekt. Tillsammans har VLT och NA kraftsamlat och startat ett habilt helgmagasin. Man har lyft fram sina stjärnor, druckit champagne och dunkat varandra i ryggen. Och jag kan gratulera till en jättefin bilaga. Men allvarligt talat, var det verkligen det här ni behövde?

Latte riktar sig klockrent till en specifik grupp (läsande!) läsare: Kulturkonsumerande kvinnor någonstans mellan 43 och »man frågar inte efter åldern«. Detta är alltså ett försök att ytterligare befästa den solida relationen mellan ovan nämnda kvinnor och deras morgontidning? Snacka om att slå in en öppen dörr.

Formen är proffsig – kan redaktionen göra så här bra form? Nej, det behövs en konsult. I det här fallet dansken Ole Munk, han är ett säkert kort och har skapat en fin grundform. Dock har han misslyckats eftersom formen bitvis är för alltför svår att hantera för redigerarna. Sorry, men ni hamnar på hal is en del gånger.

Det lokalredaktionerna har är fotografer! Och här får de visa upp sig. Per »Knota« Knutsson och Kicki Nilsson på NA och Jonas Bilberg, frilans för VLT: Äntligen får era bilder synas ordentligt. Grattis!

VLT har en sida på webben om Latte. Kolla in deras bildspel med behaglig toning och prydlig bildtext. Missa inte heller kommentarsdelen, de flesta läsare är inte nådiga i sin kritik av bilagan. NA har inget om Latte på sin webb. I papperstidningarna finns inga spår av den digitala utvecklingen. Som läsare uppmanas jag att kontakta redaktionen med tankar om tidningen – per telefon! Men hörni, allvarligt talat? Inte ens VLT som har en bra kommentarsfunktion på webben puffar för den i papperstidningen. Obegripligt.

Packningsgraden är föga imponerande 6,5/32 = 20 procent. En dyr affär förmodar jag med tanke på det ambitösa redaktionella arbetet. Det är en kvalificerad gissning att de flesta annonsörer bara flyttat från en plats i tidningen till en annan.

Strukturen är välbalanserad och det finns utrymme för läsning i texterna. Bravo! Ni kan förresten stryka ett antal vinjett-namn, att det står »Reportaget« överst på sidan tillför inget. Det gäller även Enkäten, Välkommen, Intervjun, Porträtt och antagligen några till.

De båda editionerna har 9 sidor lokalt material. En liten duell i kortform:

  • Omslagen är båda riktigt bra. NA har en bra bildidé men VLT vinner på värme och kontakt.
  • Välkommen-sidan är inte mycket att bråka om, båda har fått fram bra frontnamn. VLT vinner på målfoto med en bättre balanserad sida.
  • På sidan 4 intervju med lokal kändis. VLT har en lokal musik- och revyartist, NA har en programledare från SVT som delvis bor i Örebro. En har åldern 43 år, en åldern »tillräcklig«. Klockrent i målgruppen. Men hur lång är redaktionens lista över potentiella intervjupersoner? Den enda lösningen är att byta ut avdelningen före årsskiftet. Vinnare: VLT tack vare bättre lokal vinkel.
  • Under vinjetten »Vardagslyx« har VLT ett grafiskt haveri medan NA nöjer sig med förbryllande plotter. Vinnare: NA tack vare en bra bild.
  • På sidan 26 är VLT solklar vinnare på avdelningen »Reportaget«. Rubriken »Galna mäns fruar« och intervju med tre kvinnor som lever med Västerås mest omskrivna män. Förutom att det känns väldigt 1950-tal och graverande chauvinistiskt att intervjua kvinnor i egenskap av äkta hälft till en känd och framgångsrik man så är det riktigt kul. NA hamnar på efterkälken med rubriken »Alla kan vara i hatten« och ett fåfängt försök att övertyga läsarna att det är ok att bära hatt. Vinnare: VLT.
  • Modesidan på sidan 28 är obegripligt nog lokalt producerad, men saknar lokal vinkel (även om produkterna säkert är hämtade från lokala butiker. Men handen på hjärtat – hur lokalt är det med Indiska, Din sko och H&M?). Slöseri med redaktionella resurser. Vinnare: NA med en tät och kontrastrik sida.
  • Sista vinjetten »Slutligen« är svag i båda tidningarna och borde inte vara lokal, gör något gemensamt som funkar i stället. Vinnare: Ingen.
  • Vinnare: VLT, men det var på håret.

Fler inlägg

Sida lägger ner sin tidning – vad betyder det?

Postat av den

Sidas tidning OmVärlden befaras gå i graven, erfar Journalisten. Åtminstone i sin nuvarande självständiga form. Ska en myndighet verkligen finansiera journalistik som handlar om myndighetens eget verksamhetsområde? Ger inte det ett trovärdighetsproblem? Det är väl upp till de vanliga medierna att bevaka dessa frågor? Verkligheten är tyvärr inte så enkel. Även om vi lever i …

Några tankar om organisationspressen

Postat av den

Vilka är organisationspressens utmaningar vad gäller fortsatt digitalisering? Jag skissade på en rapport om detta för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, men mitt svar blev till slut att jag inte tror att det behövs någon rapport, utan snarare att man fortsätter att lyfta fram bra case. Men under mina samtal med ett tiotal personer kom det ändå …

Citat från nöjda nätverkare

Postat av den

Mina nätverk är uppskattade och ger både nytta och inspiration till deltagarna. Här är några exempel från deltagare: Värdefullt med ett nätverk som fokuserar på de frågor jag brottas med just nu. Bra att det finns utrymme att prata om såväl dagsaktuella ämnen som mer strategiska utvecklingsområden. Nätverket är en skön oas där man kan …