Hoppa till innehåll

»Jag har sagt upp mig, vad gör jag nu?«

Postat av den

En vän hör av sig på twitter med en glad nyhet. Efter en tids funderingar fram och tillbaka har hen alltså bestämt sig. Själv sade jag upp mig för nio år sedan och kan se tillbaka på en väldigt lyckad tid sedan dess. Här kommer mina råd:

  • Spara pengar så mycket det går tills det börjar rulla in nya pengar efter ett tag. Ekonomisk frihet ger intellektuell frihet.
  • Ägna så mycket tid som möjligt under uppsägningstiden åt att träffa människor. Men behåll lojaliteten med din arbetsgivare.
  • Låt drömmen leva! Snart smulas den sönder av praktikaliteter. Vad är det du vill göra nu, egentligen? Formulera.
  • Staka ut vägen. Vad kan du göra rent praktiskt för att komma närmare dina mål? Vilka små saker kan du göra för att komma vidare? (Lista personer att prata med).
  • Ägna 10 minuter åt att skapa en plan B. Vad gör du om det här verkligen inte funkar? Lägg sedan plan B i en »låda« någonstans och glöm bort den. (Du kommer inte att behöva den, men det kan vara skönt att ha den).
  • Man ska jobba utifrån sin passion, men man behöver också pengar. Hitta skärningspunkter.
  • Sköt jobbet snyggt under uppsägningstiden. Man ska alltid försöka skiljas som vänner med sina kolleger och chefer.
  • Alla gillar en tydlig idé. Även om man inte »köper« den själv bidrar man gärna till att sprida den till andra som kanske kan bli samarbetspartners.
  • Ta inte på dig vad som helst. Det är en fälla att tro att man är »beroende« av intäkter. (Bättre att göra »rätt« sak till rätt pris).
  • Notera dina egna rädslor, men låt dem inte styra. Du är din egen värsta fiende.
  • Notera den oro som människor runt omkring dig har, men låt den inte styra. Människor är i allmänhet inte speciellt uppmuntrande.
  • Njut av att vara på väg in i något nytt. Varje dag är full av möjligheter.

Fler inlägg

Så använder du en facilitator för möten och workshops

Postat av den

Så använder du Morten Postrup som facilitator för effektiva möten och workshops. Mötesledare, workshopledare och moderator är andra ord som beskriver facilitatorn. Exempel på möten är kreativa workshops, arbetsmöten, konferenser, kickoff, redaktionsmöte, redaktionskonferens, planeringskonferens, strategimöte, strategikonferens.

Sida lägger ner sin tidning – vad betyder det?

Postat av den

Sidas tidning OmVärlden befaras gå i graven, erfar Journalisten. Åtminstone i sin nuvarande självständiga form. Ska en myndighet verkligen finansiera journalistik som handlar om myndighetens eget verksamhetsområde? Ger inte det ett trovärdighetsproblem? Det är väl upp till de vanliga medierna att bevaka dessa frågor? Verkligheten är tyvärr inte så enkel. Även om vi lever i …

Några tankar om organisationspressen

Postat av den

Vilka är organisationspressens utmaningar vad gäller fortsatt digitalisering? Jag skissade på en rapport om detta för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, men mitt svar blev till slut att jag inte tror att det behövs någon rapport, utan snarare att man fortsätter att lyfta fram bra case. Men under mina samtal med ett tiotal personer kom det ändå …