Hoppa till innehåll

»Jag har sagt upp mig, vad gör jag nu?«

Postat av den

En vän hör av sig på twitter med en glad nyhet. Efter en tids funderingar fram och tillbaka har hen alltså bestämt sig. Själv sade jag upp mig för nio år sedan och kan se tillbaka på en väldigt lyckad tid sedan dess. Här kommer mina råd:

 • Spara pengar så mycket det går tills det börjar rulla in nya pengar efter ett tag. Ekonomisk frihet ger intellektuell frihet.
 • Ägna så mycket tid som möjligt under uppsägningstiden åt att träffa människor. Men behåll lojaliteten med din arbetsgivare.
 • Låt drömmen leva! Snart smulas den sönder av praktikaliteter. Vad är det du vill göra nu, egentligen? Formulera.
 • Staka ut vägen. Vad kan du göra rent praktiskt för att komma närmare dina mål? Vilka små saker kan du göra för att komma vidare? (Lista personer att prata med).
 • Ägna 10 minuter åt att skapa en plan B. Vad gör du om det här verkligen inte funkar? Lägg sedan plan B i en »låda« någonstans och glöm bort den. (Du kommer inte att behöva den, men det kan vara skönt att ha den).
 • Man ska jobba utifrån sin passion, men man behöver också pengar. Hitta skärningspunkter.
 • Sköt jobbet snyggt under uppsägningstiden. Man ska alltid försöka skiljas som vänner med sina kolleger och chefer.
 • Alla gillar en tydlig idé. Även om man inte »köper« den själv bidrar man gärna till att sprida den till andra som kanske kan bli samarbetspartners.
 • Ta inte på dig vad som helst. Det är en fälla att tro att man är »beroende« av intäkter. (Bättre att göra »rätt« sak till rätt pris).
 • Notera dina egna rädslor, men låt dem inte styra. Du är din egen värsta fiende.
 • Notera den oro som människor runt omkring dig har, men låt den inte styra. Människor är i allmänhet inte speciellt uppmuntrande.
 • Njut av att vara på väg in i något nytt. Varje dag är full av möjligheter.

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …