Kunderna tjänar på att slippa pitcherna
Sveriges Annonsörer och Sveriges Kommunikationsbyråers går ut med nya rekommendationer för upphandling av kommunikationstjänster. Rådet är att det förhatliga pitchandet i stort sett ska upphöra. Ur byråns perspektiv är det väl nästan undantagslöst positivt. Förutom möjligen om man är en liten eller ny byrå som inte har så många tidigare uppdrag att visa upp som referens.
Men på vilket sätt är ett avskaffande av pitchandet till fördel för kunden, dvs köparen av reklam- eller kommunikationstjänster? Här är ett försök till några huvudlinjer:
- Lägre priser. Mycket tid går åt till pitcher på byråerna. Tid som hade kunnat läggas på kundprojekt. Utan pitcher kommer en större del av byråns tid att läggas på kunderna, vilket leder till högre effektivitet och i förlängningen lägre priser.
- Kunden slipper ta ställning till förslag som saknar grund. Visst ska man ha respekt för det kreativa arbete som görs i en pitch, men nog tror vi väl mer på att framgångsrik kommunikation grundas i en grundlig analys och en tydlig och visionär strategi? En pitch är i grunden en gissning.
- Kunden slipper hamna på villospår genom gissningar. En pitch utan grund riskerar att förverkligas. Strategin blir en förnissa som målas på i efterhand, vilket är förkastligt.
- Kunden hamnar rätt i processen eftersom fokus hamnar på strategi snarare än koncept. Det arbete som görs i den kreativa fasen hamnar där det ska, efter strategiarbetet. Att göra det kreativa först börjar väl kännas ganska Mad Men, på ett dåligt sätt?
- Byråns kunder slipper oroas över att byråns bästa resurser läggs på pitcharbete för andra kunder.
Frågan är om man ändå ska tillåta pitcher i sina upphandlingar. Det kan vara svårt att välja en ny eller oerfaren leverantör som inte har så många case att visa upp. I ett sådant fall kanske man ska ge dem en chans att göra en pitch?