Hoppa till innehåll

Plaza Uomo: Habilt svenskt herrmodemagasin (med stödhjul)

Postat av den

Uomo Vogue har fått något av en svensk lillebror, magasinet Plaza Uomo. Den är en hybrid mellan självständig titel och bilaga till Plaza Magazine. På Plaza har man som bekant gedigen kunskap i att skapa inspirerande magasin. Som 1) svensk, 2) magasinsnörd och 3) tweedhipster känner jag stor kärlek inför ett sådant projekt. Detta är alltså en ren fanzine-postning.

  • Kvalificerat herrmode är förstås en svår nisch. Å ena sidan vänder sig högoktanigt modeintresserade män obehindrat till internationella källor för inspiration. Å andra sidan är intresset på hemmaplan tilltagande för ett lite mer kvalificerat, tidlöst herrmode där kvalitet får kosta. Helt klart en nisch under tillväxt, men frågan är om den är stor nog.
  • Tidigare har Manolo varit den enda betydande aktören i Sverige som bevakat det mer kvalificerade herrmodet. Sedan en tid ägs Manolo av Egmont och är löst kopplad till King, Egmonts magasin för (betydligt folkligare) herrmode. Det är ingen större överraskning att det finns en gemensam nämnare för Manolo och Plaza Uomo: skribenten Olof Enckell. Hur en medarbetare ska kunna vara tongivande i två konkurrerande redaktionella produkter från två skilda förlag återstår att se. Rimligen funkar det inte. (Update 16 juni 2013: Olof Enckell lämnar Manolo).
  • En sak har Plaza Uomo missat: Detta är en lokaltidning. Mode på den här nivån är en internationell business. Inspirationen för svenska manliga modelejon är internationalla magasin eller källor på webben. Köp görs på webben eller vid världsvana resor till London, New York eller Milano. Men då behöver jag inte Plaza Uomo. Det är när jag ska handla i Stockholm, Göteborg och Malmö som jag behöver den. Jag vill veta priserna, jag vill veta var sakerna finns att köpa. Lokaltidning.
  • Jag kan förstå att Plaza försöker samköra Uomo med Plaza Magazine. Men som läsare vill jag inte bundla mig med Plaza Magazine. Det enda prenumerationserbjudande som följer med är 2 nr av Plaza Uomo som jag vill ha – tillsammans med 8 nr av Plaza Magazine som jag inte vill ha. Går bort!
  • Magasinet kostar 59 kronor. Det är alldeles för lite. Det borde kosta 150 kronor. Ni vill ”köpa” upplaga genom att ha ett lågt pris och attrahera många. Men effekten blir den motsatta – ni tror inte själva på vare sig varumärket eller affären. Höj!
  • Skulle lätt förbetala för nästa utgåva, om jag bara visste att jag fick tillbaka pengarna om tidningen läggs ner (vilket ändå känns ganska troligt – förlåt en inbiten cyniker).
  • Jag kan förstå att man börjar med ett magasin på papper. Men: Jag vill ha andra redaktionella aktiviteter runt omkring. Visningar, kurser, samarbeten med butiker, webbshop. Jag är övertygad om att varumärket måste köras brett i flera ”kanaler” för att ha en chans. Det räcker inte med att sticka ner tån i vattnet med magasinet två gånger per år och tro att det går att göra business…

Fler inlägg

Så använder du en facilitator för möten och workshops

Postat av den

Så använder du Morten Postrup som facilitator för effektiva möten och workshops. Mötesledare, workshopledare och moderator är andra ord som beskriver facilitatorn. Exempel på möten är kreativa workshops, arbetsmöten, konferenser, kickoff, redaktionsmöte, redaktionskonferens, planeringskonferens, strategimöte, strategikonferens.

Sida lägger ner sin tidning – vad betyder det?

Postat av den

Sidas tidning OmVärlden befaras gå i graven, erfar Journalisten. Åtminstone i sin nuvarande självständiga form. Ska en myndighet verkligen finansiera journalistik som handlar om myndighetens eget verksamhetsområde? Ger inte det ett trovärdighetsproblem? Det är väl upp till de vanliga medierna att bevaka dessa frågor? Verkligheten är tyvärr inte så enkel. Även om vi lever i …

Några tankar om organisationspressen

Postat av den

Vilka är organisationspressens utmaningar vad gäller fortsatt digitalisering? Jag skissade på en rapport om detta för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, men mitt svar blev till slut att jag inte tror att det behövs någon rapport, utan snarare att man fortsätter att lyfta fram bra case. Men under mina samtal med ett tiotal personer kom det ändå …