Råd om redaktionsråd
Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör undvika:
— Syfte
Den första frågan man behöver ställa sig är: Vad är det jag är ute efter med ett redaktionsråd? Dessvärre är svaret ofta ”lite av varje” och då är man illa ute! Det är viktigt att renodla. Skaffa bara ett redaktionsråd om du själv ser någon nytta med det eller om du är absolut tvungen. Om någon tycker att det ”kanske vore bra med ett redaktionsråd” så föreslår jag att du sätter frågan på vänt tills alla glömmer bort det. Några exempel på renodlade syften:
- Idéer för artiklar? Du kan använda experter, läsare eller någon annan typ av personer för att ha ett ”öra mot marken” och fånga upp vad som är på gång. Generellt är dock ”vanligt folk” väldigt dåliga på att tänka i artikelidéer på det sätt som en journalist gör. Vänta dig inte för mycket…
- Öka din egen förståelse vad som är på gång i organisationen? Du kan fråga dig själv om det inte är bättre att ha löpande och återkommande kontakt med ett antal lämpliga personer snarare än att tota ihop ett antal sådana personer i en grupp.
- Förankring i organisationen? Ett redaktionsråd kan vara ett bra sätt att skapa djupa kontakter med viktiga personer inom ägarorganisationen en grund för förståelse för det du gör och det din publikation står för. Men se upp på förväntningar som handlar om att få fatta dina beslut åt dig.
- Styrning av det egna arbetet? Behöver du alibi för dina beslut? Någon som delar ansvaret? Det kan ibland vara en utmärkt idé att samla personer från ägaren eller andra intressenter för att på olika sätt göra dem delaktiga. Dock kanske inte det första man vill utsätta sig för som chefredaktör, stor risk att det blir väldigt förutsebart.
- Pseudostyrning? Någon i ledningen kanske tycker att du ”borde” ha en överrock? Av diplomatiska skäl kan det finnas anledning att skapa ett redaktionsråd för att gjuta olja på vågorna (men det kommer inte att hålla i längden).
— Utgå från deltagarna
Tänk på hur det är att vara medlem i ditt redaktionsråd! Det vill säga: Tänk inte bara på dig själv och dina behov. Se till att rådsmedlemmarna tycker att det är värt och kul att vara med!
- Vad ska deltagarna få tillbaka? Vad får de ut att vara med och träffa övriga i gruppen?
- Vilka vill du ska vara deras drivkrafter för att vara med? (Ofta tror de att de ska få inflytande medan du helst vill ha bra idéer men själv stå för besluten)
- Se till att de får ut något av att träffa varandra (de ska inte träffas varje dag ändå men inte heller vara alltför disparata som grupp).
- Ta hand om dina redaktionsrådsmedlemmar så att de inte hamnar i ett sammanhang där de inte har nytta eller glädje av att träffa övriga i gruppen.
— Hur får man flyt?
- Bjud in på ett sätt som skapar förväntningar. Tala om vad ni ska göra, vad du vill ha och hur de kan bidra. Kanske inte nödvändigtvis i kallelsen men på något sätt.
- Efterfråga rätt saker, så att de tycker det är givande att bidra. Skapa ett tydligt uppdrag som deltagarna kan gå loss på.
- Styr upp diskussionerna. Lämna inte ”öppet”. Ta en sak i taget. Boxa in. Efterfråga specifika saker. Håll diskussionen på en sådan nivå att den blir intressant för alla.
- Lagom många möten. Se till att det finns något ”extra” som sätter lite piff på träffarna. Det kan räcka med något till kaffet eller en ovanlig miljö. De allra flesta människor är inte bortskämda med omtanke, så strössla med sånt.
- Rätt forum (distans, fysiska träffar, mejl etc). Allt måste inte vara ett möte (och definitivt inte en mejlkonversation med reply-to-all).
- Behöver man träffas? Eller kan redaktionsrådets verksamhet bli systematisk på annat sätt?
- Sätt en tidsgräns så att du på ett enkelt sätt kan ge medlemmar sparken om det behövs. Säg redan från början att uppdraget löper på ett år i taget.
— Ett ord på vägen
- Det tar tid att få igång ett redaktionsråd. De första 2–3 träffarna är enkla att få till, sedan börjar det svåra.
- Väldigt ofta rinner det ut i sanden efter en ganska kort tid (några möten) vilket är frustrerande både för dig som arrangör och för dina deltagare. Ingen bra känsla! Justera efter hand och var inte rädd för att ta kommandot, ta på dig ansvaret för att redaktionsrådet ska fungera på ett bra sätt för alla inblandade.
- Väldigt ofta ger det inget. Kasta in handduken och börja om!
- Börja smått och bygg därifrån. Med ett välformulerat syfte och med en kapabel grupp som förstår vad de ska bidra med kan ett redaktionsråd vara värdefullt och givande. Men man behöver tänka till lite. Och bara beredd att justera efter hand.