Hoppa till innehåll

Viktigt meddelande till mediebranschen från New York Times

Postat av den

Den läckta rapporten från New York Times (läs också rapporten med kommentarer på Nieman Journalism Lab) har med rätta blivit en enorm snackis. Varför? Den är en ögonblicksbild av situationen för det vi för några år sedan brukade kalla gammelmedia i en tid av ständig digital utveckling. Här kommer några axplock:

 1. »Vi är vinnare på journalistik, men vi är inte vinnare på ett annat livsviktigt område: Att få vår journalistik att nå fram till läsarna«.
 2. »Vårt viktigaste uppdrag är att skapa världens bästa journalistik. Men i takt med de ändlösa teknikutvecklingen, ändrade läsarbeteenden och nya affärsmodeller måste vi söka nya smarta strategier för att få publiken att växa«.
 3. Digitala medier blir mer och mer innovativa.
 4. Kapitel ett handlar om att göra en kärnverksamhet av uppgiften att få tidningens publik att växa.
 5. Kapitel två handlar om vad som behöver göra redaktionen ”Digital First”.
 6. Rapporten förklarar begreppet »Disruption«. Ett begrepp som alla bör känna till, för det är en nyckel till att förstå hur förändringstakten inte är linjär utan kan göra stora hopp när ny teknik eller annan innovation förändrar våra beteenden.
 7. Antalet besök på tidningens webb har nästan halverats mellan 2011 och 2013.
 8. Antalet sidvisningar är konstant under 12 månader fram till maj 2013.
 9. »Vi måste hitta vår publik i digitala medier, den kommer inte till oss på det sätt vi är vana vid från print«.
 10. Rapporten föreslår ett iterativt arbetssätt som är populärt både inom digitala medier och ”Design Thinking”. Lansera snabbt + förbättra, sätt mål + följ upp, uppmuntra experiment, lägg ner mediokra projekt, gör det enklare att starta något än att stoppa något.
 11. Rapporten går igenom ett antal case och förslag till hur man ska nå en större publik.

Jag höll på att göra misstaget att sätta rubriken »Vårens snackis för digitala medie-nördar«. Det här angår alla med minsta koppling till mediebranschen i allmänhet och nyhetsjournalistiken i synnerhet.

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …