Hoppa till innehåll

Flytta på rasten – och några andra knep när du blir nervös under din föreläsning

Postat av den

Min biljardpolare Jonas Jörneberg frågade idag hur jag gör när jag blir nervös när jag håller föredrag. För det blir jag ju. Här kommer hela listan:

  1. Dra ner tempot. Ta några sekunder för att ladda om. Några sekunders tystnad är inga problem.
  2. Ha alltid med några extragrejer till en föreläsning. Om man blir nervös går föreläsningen alltid lite för fort. Det är inte kul om det är tid kvar när du sagt allt du tänkte säga.
  3. Strunta i dem i publiken som verkar ointresserade eller uttråkade. Ta det inte personligt. Ta fasta på dem som sitter längst fram, de som håller ögonkontakt och de som ställer frågor.
  4. För att få andrum: Gör en övning. Jag vill att ni sätter er två och två och gör en lista över…
  5. Flytta på rasten. Vad säger ni, är det ok om vi tar pausen redan nu, jag skulle behöva förbereda några saker inför nästa del. (Studenter är vana att få rast på minuten, inled föreläsningen med att be om lov att ta paus när det passar – ingen säger nej till det.)
  6. Alla har vi haft tråkiga föreläsare. Just nu är du en av dem. SO WHAT!? Andas ut ordentligt, ta ett djupt andetag och börja prata om något som du verkligen kan och brinner för.
  7. Sätt allt på ett kort om du känner att du är ute och cyklar: Vad säger ni, är det här något ni tror att ni får nytta av eller ska jag gå vidare till något annat?

Allt från min egen lilla horisont. Jag är absolut inte världsbäst på att föresläsa, och jag hamnar ofta i lägen där tipsen ovan kommer väl till pass.

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …