Hoppa till innehåll

Flytta på rasten – och några andra knep när du blir nervös under din föreläsning

Postat av den

Min biljardpolare Jonas Jörneberg frågade idag hur jag gör när jag blir nervös när jag håller föredrag. För det blir jag ju. Här kommer hela listan:

  1. Dra ner tempot. Ta några sekunder för att ladda om. Några sekunders tystnad är inga problem.
  2. Ha alltid med några extragrejer till en föreläsning. Om man blir nervös går föreläsningen alltid lite för fort. Det är inte kul om det är tid kvar när du sagt allt du tänkte säga.
  3. Strunta i dem i publiken som verkar ointresserade eller uttråkade. Ta det inte personligt. Ta fasta på dem som sitter längst fram, de som håller ögonkontakt och de som ställer frågor.
  4. För att få andrum: Gör en övning. Jag vill att ni sätter er två och två och gör en lista över…
  5. Flytta på rasten. Vad säger ni, är det ok om vi tar pausen redan nu, jag skulle behöva förbereda några saker inför nästa del. (Studenter är vana att få rast på minuten, inled föreläsningen med att be om lov att ta paus när det passar – ingen säger nej till det.)
  6. Alla har vi haft tråkiga föreläsare. Just nu är du en av dem. SO WHAT!? Andas ut ordentligt, ta ett djupt andetag och börja prata om något som du verkligen kan och brinner för.
  7. Sätt allt på ett kort om du känner att du är ute och cyklar: Vad säger ni, är det här något ni tror att ni får nytta av eller ska jag gå vidare till något annat?

Allt från min egen lilla horisont. Jag är absolut inte världsbäst på att föresläsa, och jag hamnar ofta i lägen där tipsen ovan kommer väl till pass.

Fler inlägg

Så använder du en facilitator för möten och workshops

Postat av den

Så använder du Morten Postrup som facilitator för effektiva möten och workshops. Mötesledare, workshopledare och moderator är andra ord som beskriver facilitatorn. Exempel på möten är kreativa workshops, arbetsmöten, konferenser, kickoff, redaktionsmöte, redaktionskonferens, planeringskonferens, strategimöte, strategikonferens.

Sida lägger ner sin tidning – vad betyder det?

Postat av den

Sidas tidning OmVärlden befaras gå i graven, erfar Journalisten. Åtminstone i sin nuvarande självständiga form. Ska en myndighet verkligen finansiera journalistik som handlar om myndighetens eget verksamhetsområde? Ger inte det ett trovärdighetsproblem? Det är väl upp till de vanliga medierna att bevaka dessa frågor? Verkligheten är tyvärr inte så enkel. Även om vi lever i …

Några tankar om organisationspressen

Postat av den

Vilka är organisationspressens utmaningar vad gäller fortsatt digitalisering? Jag skissade på en rapport om detta för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, men mitt svar blev till slut att jag inte tror att det behövs någon rapport, utan snarare att man fortsätter att lyfta fram bra case. Men under mina samtal med ett tiotal personer kom det ändå …