Hoppa till innehåll

Ridsport firar 40 år med omgörning

Postat av den

Tillsammans med tidningsformgivaren Per Boström gjorde jag om Ridsport, tidningen för hästägare och ryttare som är aktiva inom sporten.  Ridsport är Sveriges största oberoende hästtidning som fyller 40 år under 2012.

Projektet hade ett antal beståndsdelar som går in i varandra.

  • Planering – Redaktionen efterlyste ett mer effektivt sätt att planera tidningen nummer för nummer.
  • Annonsmoduler – Tidningens flora av annonsformat reducerades och standardiserades för ökad transparens och effektivitet.
  • Aktivering av innehållet – Ridsport har alltid haft ett kvalificerat innehåll, formens uppgift blev att lyfta fram och skapa ordning, hierarki och balans.
  • Struktur – Vi hjälpte redaktionen att renodla strukturen så att olika typer av material finns på olika ställen i tidningen. Förutom nyheter, tävling och avel finns nu också avdelningen Stalltips med tips om hästen och ryttaren samt avdelningen Hästliv med längre och djupare material om livet med häst.
  • Vinjettsystem – Ridsport har ofta ett omfång på uppemot 100 sidor, vilket skapar stort behov av ett tydligt vinjettsystem som gör det enkelt för läsaren att navigera.
  • Grafisk form – Tidningen fick en ny typografisk och grafisk verktygslåda med få element som kan varieras på många olika sätt.

Arbetet har varit kreativt och väl strukturerat. Förutom en snygg design som också gjort det enklare för våra läsare att hitta i tidningen så har det redaktionella arbetet fått sig en genomlysning när det gäller planering, innehåll, arbetssätt och många så kallade »sanningar« har ifrågasatts vilket både är nyttigt och nödvändigt emellanåt. Vi är nöjda!!

Susanne Tornberg, vd