Hoppa till innehåll

Prata med dina läsare varje vecka

Postat av den

Journalister kan ringa upp vem som helst och säga: »Hej, jag skriver för tidningen X och skulle vilja ställa några frågor!«

Vem som helst, med ett viktigt undantag. De egna läsarna.

När jag är ute på redaktioner brukar jag fråga: Pratar ni med läsarna? Och får oftast svaret: »Nja, vi träffar dem ju när vi är ute på jobb«.

Men det är inte samma sak. Att intervjua en person för att skriva i tidningen är inte att intervjua en person om deras liv, deras situation och vilka behov och önskemål de har på tidningen.

Det finns en bra metod som jag brukar hävda kommer från IDG i brist på bättre vetande (någon som vet om den uppfanns där?). Den kallas »Ring en läsare i veckan«. I stora drag rekommenderar jag att man gör så här:

  • Ta fram ett batteri med frågor att ställa till dina läsare.
  • Ta fram en ordentlig lista med prenumeranter.
  • Varje medarbetare på tidningen ska vara med. På IDG var det inte enbart den redaktionella personalen utan alla. Marknad, annons, you name it.
  • Sätt dig en gång i veckan och ring på listan tills du kommer fram till en läsare.
  • Säg »Hej, jag heter NN och skriver för tidningen X, jag skulle gärna vilja veta vad du tycker om tidningen!«. Prata om tidningen en stund. Ställ inte för många frågor. Låt läsaren berätta.
  • Dokumentera kortfattat på lämpligt sätt så att ni kan dela med er av svaren. Spara.
  • Ha en stående punkt då och då (varje månad?) när ni rapporterar ringandet i gruppen. Vad har ni hört? Vad var nytt?

Den här metoden kan användas för att:

  • För att få inspiration till förändring.
  • För att komma igång med att prata med läsarna som ett sätt att få kunskap och inspiration. (Det är inte så lätt att komma igång som det låter)
  • För att läsarna (och att prata med läsarna) ska bli en naturlig del av tidningsmakeriet som helhet.
  • För att skapa en bättre bild av vad läsarna tycker, som underlag i strategiska frågor. (Hur behöver tidningen anpassas till läsarna?)

Som alltid finns det några brasklappar:

  • Urval. Det kommer alltid att finnas snedfördelningar i vilka man får tag på.
  • Som man frågar får man svar. Läsarna vill säga snälla saker.
  • Tid. Min erfarenhet är att det tar 20-25 minuter per vecka.

Fler inlägg

Så använder du en facilitator för möten och workshops

Postat av den

Så använder du Morten Postrup som facilitator för effektiva möten och workshops. Mötesledare, workshopledare och moderator är andra ord som beskriver facilitatorn. Exempel på möten är kreativa workshops, arbetsmöten, konferenser, kickoff, redaktionsmöte, redaktionskonferens, planeringskonferens, strategimöte, strategikonferens.

Sida lägger ner sin tidning – vad betyder det?

Postat av den

Sidas tidning OmVärlden befaras gå i graven, erfar Journalisten. Åtminstone i sin nuvarande självständiga form. Ska en myndighet verkligen finansiera journalistik som handlar om myndighetens eget verksamhetsområde? Ger inte det ett trovärdighetsproblem? Det är väl upp till de vanliga medierna att bevaka dessa frågor? Verkligheten är tyvärr inte så enkel. Även om vi lever i …

Några tankar om organisationspressen

Postat av den

Vilka är organisationspressens utmaningar vad gäller fortsatt digitalisering? Jag skissade på en rapport om detta för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, men mitt svar blev till slut att jag inte tror att det behövs någon rapport, utan snarare att man fortsätter att lyfta fram bra case. Men under mina samtal med ett tiotal personer kom det ändå …