Hoppa till innehåll

Så föreläser du för en grupp
som redan kan allt

Postat av den

En tweet av Anette Novak fick mig att tänka till kring hur man föreläser för grupper med stora förkunskaper.

@anettenovak: Har lovat att föreläsa för en ”klass” på en sån hög nivå att jag undrar vad jag givit mig in på. #måsteläramigsäganej

En sådan föreläsning kan ju göra den bäste knäsvag, och många gör nog som Anette Novak önskar att hon gjort – och tackar nej. Men jag tycker att man ska tacka ja!

Tänk så här

 • Utgå från dig själv.
 • Se föreläsningen som ett sätt att lära dig något.
 • Betrakta gruppen som kolleger. Uttryck dig som om de var dina kolleger.
 • Du behöver inte utge dig för att vara expert. Tala om det du känner till och har egen erfarenhet av.

Gör så här

 • Förminska aldrig dig själv, men blås inte heller upp dig.
 • Visa exempel på vad du själv har gjort. Sådant är alltid intressant.
 • Var generös med vad som lyckades och vad som misslyckades. Så länge man kan vara tydlig så är misslyckanden lika intressanta som framgångar.
 • Gör din analys och säg att det är din analys, att det kan finnas andra sätt att se på saken. Utan att nedvärdera det du säger.
 • Ge exempel på modeller eller tänkesätt som du använder och finner nyttiga.
 • Berätta antingen hur du själv gjort eller hur en kollega eller någon annan du känner (eller känner till) har gjort. Det viktigaste är att man får kunskaper och erfarenheter från föreläsaren, mindre viktigt att det föreläsaren säger är det enda rätta.
 • Se till att få en rubrik på din föreläsning som du kan stå för. Många konferensarrangörer sätter rubriker som är väldigt svåra att leva upp till.
 • Dela med dig av länkar, boktips, personer att följa på twitter, föreläsningar på youtube och så vidare.
 • Erbjud dina slides som pdf (Jag använder slideshare.net).

Så svarar du på svåra frågor

Du behöver inte kunna svaren på alla intelligenta frågor. Här är ett batteri av standardsvar att börja med:

 • Det var en mycket bra fråga!
 • Jag skulle tänka ungefär så här (resonera!)
 • Den begränsade kunskap jag har om det området säger att…
 • Just det har jag aldrig kommit i kontakt med, däremot har jag erfarenhet av ett närliggande område, och därifrån vet jag att…
 • Jag är inte säker på att det finns ett entydigt svar på den frågan.
 • Jag vet inte.
 • Det vore mycket intressant att ta reda på!
 • Vad tror du själv? (Se upp med tonfallet, annars kan det bli alldeles för raljant.)
 • Vad tror ni andra i gruppen? (Låter flummigt – men i en kollegial grupp kan diskussioner bli minst lika givande som »rätta svar«)

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …