Hoppa till innehåll

Sveriges bästa organisationstidning 2008: Hotellrevyn!

Postat av den
2511414024_9c5b11a50f_m.jpg

2008-05-21: För en kunds räkning har jag haft tillfälle att titta närmare på massor med organisationstidningar för att hitta goda exempel som inspiration. Det är faktiskt inte så lätt att hitta riktigt bra organisationstidningar, även om det finns många som är bra på vissa saker. Men när jag ändå har det här aktuellt kan jag ju lika gärna passa på att kora Sveriges Bästa Organisationstidning. Den utmärkelsen går till Hotellrevyn, medlemstidning för Hotell- och restaurangfacket.

Några skäl till att tidningen blir nummer ett:

  • Tilltal. Tidningen har ett aktivt och avslappnat tilltal som får läsaren att känna sig trygg och hemma. Då och då får de också in lite uppkäftighet som känns klädsamt för en LO-tidning: »Fick du ett utbrott och gav chefen spö?«
  • Omfång. Tidningen är lagom lång, man bläddrar lätt igenom den men det finns ändå mycket att läsa.
  • Formen. Grundformen är gjord av Lars Rodvaldr som jag har haussat tidigare.
  • Ämnet. Trots(?) att det är en fackförbundstidningen har Hotellrevyn ett hyggligt produktivt ämne att skriva om: Restauranger och hotell som arbetsplatser och hur det är att jobba där. Möjlighet till fina miljöbilder samt att det är relevant att ha recept i tidningen.
  • Omslagsbilder. Hotellrevyn vågar välja ut snygga och trevliga människor för sina omslag. Detta är förstås ett moraliskt dilemma. Många andra skulle välja att ha en bred representation av människor på omslagen för att visa upp mångfalden inom läsekretsen. Det har Hotellrevyn modigt nog prioriterat bort, med ett utmärkt resultat.
  • Form + redigering. Hotellrevyn gör inte speciellt mycket ny layout, utan förlitar sig på sin grundform med upplägg för olika artikeltyper samt aktiv redigering. Det ger en stadigt och konsekvent utan onödiga uppfinningar som lyfter fram det läsarna är intresserade av: Text och Bild.
  • Kontraster. Trots tidningens modesta omfång finns det plats för en god variation mellan stort och smått, både när det gäller textlängder och bildstorlekar.
  • Plock. Tidningens form karakteriseras av en hög plockighet som drivs till sin spets: hit men inte längre. Det funkar utmärkt men kräver en layoutare med känsla så att det inte går över styr.

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …