Hoppa till innehåll

Traktor vs Traktor Power

Postat av den

Sverige har sedan en tid hela två tidningar som helt och hållet är hängivna åt traktorer. Det är förstås mycket glädjande. Öppet mål för ett oberoende lästest som härmed presenteras.

Jag kör sammanfattningen redan nu. Traktor är en Göran, Traktor Power är en Jörgen. Ni fattar, va?

Ingen av de här tidningarna riktar sig till bönder, utan till teknik- och motornördar i allmänhet som fastnat för traktorer i synnerhet. Om en och annan cowboy-bonde läser, blir det i så fall Traktor Power. Traktor har fokus på veteraner. Här har man traktor för att det är kul, för att man njuter av det. Det är en hobby. Inte en fabriksny maskin så långt ögat når. Traktor Power har en bredare mix med gamla och nya traktorer samt lite tractor pulling.

Titel Traktor Traktor Power
Förlag Albinsson & Sjöberg LRF Media
Läst utgåva 2008/01 2008/03
Distribution Tidsam TidsamTrakt
Pris 59:50 59:00
Omfång 84 sidor 84 sidor
Annonssidor inklusive börs 14,75 22,5
Webb http://www.traktormagazine.se http://www.traktorpower.se

Traktor har i stort helt okej tidningsmakeri rakt igenom. Tilltalet är okonstlat och rakt på. Bildvalet är fokuserat på kvantitet med bibehållen kontrastverkan mellan stort och smått, närbilder och i miljö. Så gott som all text i tidningen är möjlig att läsa ur typografisk synvinkel, även om det halvfeta har fått breda ut sig lite i mesta laget. Traktor har en genomgående hygglig nivå på allt material.

Tractor Power däremot varierar från hafsig till fantastisk. Det är Vilda västern-typografi, gnuggis- vinjetter, överpedagogiska beskrivningspilar (»Kolla grillen!«) och talspråkstilltal i rubriker som »Jääh, det är vårbruk!«. Det rister och hoppar, det skaver och ryter. Det är tidningsmakeri med slägga och gaffatejp. Så har det varit med tidningen sedan start. Inte enligt boken, men en SÅ mycket mer spännande tidning än Traktor. Dock kan jag tänka mig att en stor del av målgruppen i längden kommer att välja Traktor tack vare läsbarhet, förutsägbarhet och trevlighet.

Traktor Power utnyttjar fullt ut det faktum att varenda läsare har en digitalkamera i fickan, tidningen är (ursäkta ordvalet) gödslad med läsarbilder. Traktor Power har en riktig paradavdelning: »Läsarnas partybilder«. Läsargenererat innehåll i ett nötskal. Man tar ut sin maskin i skogen och kör fast den i dy eller annat valfritt hinder. Helst på pin kiv. Sen tar man bilder och skickar in till tidningen, redaktionen tryfferar med glada tillrop. Alla som jobbar med tidningar (alla kategorier) borde titta på »Läsarnas partybilder« i Traktor Power och ställa sig frågan: Hur kan vi göra det här i vår tidning?

Traktor Power har ett riktigt trevligt test där två traktorer mäts mot varandra. Bra upplägg, bildmässigt och pedagogiskt. Högt läsvärde. Jämförelsetabellen som avslutar testet innehåller 115 traktor-ikoner, behöver jag nämna att det har gått en bra bit över gränsen? Tack, jag HAR förstått att det handlar om traktorer.

Traktor kommer från ett anrikt motorförlag, Albinsson & Sjöberg i Karlskrona. Där har man gjort motortidningar i 35 år och vet hur det funkar. Kanske lite för väl. Men det är ändå helt rätt att välja ett lugnare och tryggare Göran-tilltal för att kontrastera mot det gapiga och vulgära (men ack så charmiga) Jörgen-tilltalet i Traktor Power.

Vinnare? Tja, är du en Göran eller en Jörgen?

Fler inlägg

Sida lägger ner sin tidning – vad betyder det?

Postat av den

Sidas tidning OmVärlden befaras gå i graven, erfar Journalisten. Åtminstone i sin nuvarande självständiga form. Ska en myndighet verkligen finansiera journalistik som handlar om myndighetens eget verksamhetsområde? Ger inte det ett trovärdighetsproblem? Det är väl upp till de vanliga medierna att bevaka dessa frågor? Verkligheten är tyvärr inte så enkel. Även om vi lever i …

Några tankar om organisationspressen

Postat av den

Vilka är organisationspressens utmaningar vad gäller fortsatt digitalisering? Jag skissade på en rapport om detta för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, men mitt svar blev till slut att jag inte tror att det behövs någon rapport, utan snarare att man fortsätter att lyfta fram bra case. Men under mina samtal med ett tiotal personer kom det ändå …

Citat från nöjda nätverkare

Postat av den

Mina nätverk är uppskattade och ger både nytta och inspiration till deltagarna. Här är några exempel från deltagare: Värdefullt med ett nätverk som fokuserar på de frågor jag brottas med just nu. Bra att det finns utrymme att prata om såväl dagsaktuella ämnen som mer strategiska utvecklingsområden. Nätverket är en skön oas där man kan …