Hoppa till innehåll

Traktor vs Traktor Power

Postat av den

Sverige har sedan en tid hela två tidningar som helt och hållet är hängivna åt traktorer. Det är förstås mycket glädjande. Öppet mål för ett oberoende lästest som härmed presenteras.

Jag kör sammanfattningen redan nu. Traktor är en Göran, Traktor Power är en Jörgen. Ni fattar, va?

Ingen av de här tidningarna riktar sig till bönder, utan till teknik- och motornördar i allmänhet som fastnat för traktorer i synnerhet. Om en och annan cowboy-bonde läser, blir det i så fall Traktor Power. Traktor har fokus på veteraner. Här har man traktor för att det är kul, för att man njuter av det. Det är en hobby. Inte en fabriksny maskin så långt ögat når. Traktor Power har en bredare mix med gamla och nya traktorer samt lite tractor pulling.

Titel Traktor Traktor Power
Förlag Albinsson & Sjöberg LRF Media
Läst utgåva 2008/01 2008/03
Distribution Tidsam TidsamTrakt
Pris 59:50 59:00
Omfång 84 sidor 84 sidor
Annonssidor inklusive börs 14,75 22,5
Webb http://www.traktormagazine.se http://www.traktorpower.se

Traktor har i stort helt okej tidningsmakeri rakt igenom. Tilltalet är okonstlat och rakt på. Bildvalet är fokuserat på kvantitet med bibehållen kontrastverkan mellan stort och smått, närbilder och i miljö. Så gott som all text i tidningen är möjlig att läsa ur typografisk synvinkel, även om det halvfeta har fått breda ut sig lite i mesta laget. Traktor har en genomgående hygglig nivå på allt material.

Tractor Power däremot varierar från hafsig till fantastisk. Det är Vilda västern-typografi, gnuggis- vinjetter, överpedagogiska beskrivningspilar (»Kolla grillen!«) och talspråkstilltal i rubriker som »Jääh, det är vårbruk!«. Det rister och hoppar, det skaver och ryter. Det är tidningsmakeri med slägga och gaffatejp. Så har det varit med tidningen sedan start. Inte enligt boken, men en SÅ mycket mer spännande tidning än Traktor. Dock kan jag tänka mig att en stor del av målgruppen i längden kommer att välja Traktor tack vare läsbarhet, förutsägbarhet och trevlighet.

Traktor Power utnyttjar fullt ut det faktum att varenda läsare har en digitalkamera i fickan, tidningen är (ursäkta ordvalet) gödslad med läsarbilder. Traktor Power har en riktig paradavdelning: »Läsarnas partybilder«. Läsargenererat innehåll i ett nötskal. Man tar ut sin maskin i skogen och kör fast den i dy eller annat valfritt hinder. Helst på pin kiv. Sen tar man bilder och skickar in till tidningen, redaktionen tryfferar med glada tillrop. Alla som jobbar med tidningar (alla kategorier) borde titta på »Läsarnas partybilder« i Traktor Power och ställa sig frågan: Hur kan vi göra det här i vår tidning?

Traktor Power har ett riktigt trevligt test där två traktorer mäts mot varandra. Bra upplägg, bildmässigt och pedagogiskt. Högt läsvärde. Jämförelsetabellen som avslutar testet innehåller 115 traktor-ikoner, behöver jag nämna att det har gått en bra bit över gränsen? Tack, jag HAR förstått att det handlar om traktorer.

Traktor kommer från ett anrikt motorförlag, Albinsson & Sjöberg i Karlskrona. Där har man gjort motortidningar i 35 år och vet hur det funkar. Kanske lite för väl. Men det är ändå helt rätt att välja ett lugnare och tryggare Göran-tilltal för att kontrastera mot det gapiga och vulgära (men ack så charmiga) Jörgen-tilltalet i Traktor Power.

Vinnare? Tja, är du en Göran eller en Jörgen?

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …