Hoppa till innehåll

Så vet du om din design fungerar

Postat av den

Ibland läser man böcker som får saker att falla på plats. Universal Principles of Design av William Lidwell, Kritina Holden och Jill Butler är en sådan bok. (Amazon, Bokus).

Boken innehåller 125 olika principer för hur människor uppfattar omvärlden, tolkar intryck, sorterar information och reagerar på det vi ser och hör.

Det är en samling som är ovärderlig för att förstå hur design fungerar. Boken kan läsas som en checklista för både planering och genomförande av designprojekt.

Design kan ju ibland bli en fråga för allmänt tyckande, men bokens principer tar alla sin utgångspunkt i vedertagen forskning vilket ger boken ovedersäglig substans (även om det ibland också gör resonemangen något svårtuggade).

Bokens struktur är också tilltalande: Var och en av de 125 principerna får ett uppslag. På vänstersidan en beskrivning i text, på högersidan visualiserade exempel. Lättläst och medryckande, det känns hela tiden som att man lär sig något nytt.

En bok för alla som sysslar med design, designstrategi eller inköp av design.

Fler inlägg

Sida lägger ner sin tidning – vad betyder det?

Postat av den

Sidas tidning OmVärlden befaras gå i graven, erfar Journalisten. Åtminstone i sin nuvarande självständiga form. Ska en myndighet verkligen finansiera journalistik som handlar om myndighetens eget verksamhetsområde? Ger inte det ett trovärdighetsproblem? Det är väl upp till de vanliga medierna att bevaka dessa frågor? Verkligheten är tyvärr inte så enkel. Även om vi lever i …

Några tankar om organisationspressen

Postat av den

Vilka är organisationspressens utmaningar vad gäller fortsatt digitalisering? Jag skissade på en rapport om detta för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, men mitt svar blev till slut att jag inte tror att det behövs någon rapport, utan snarare att man fortsätter att lyfta fram bra case. Men under mina samtal med ett tiotal personer kom det ändå …

Citat från nöjda nätverkare

Postat av den

Mina nätverk är uppskattade och ger både nytta och inspiration till deltagarna. Här är några exempel från deltagare: Värdefullt med ett nätverk som fokuserar på de frågor jag brottas med just nu. Bra att det finns utrymme att prata om såväl dagsaktuella ämnen som mer strategiska utvecklingsområden. Nätverket är en skön oas där man kan …