Hoppa till innehåll

Så vet du om din design fungerar

Postat av den

Ibland läser man böcker som får saker att falla på plats. Universal Principles of Design av William Lidwell, Kritina Holden och Jill Butler är en sådan bok. (Amazon, Bokus).

Boken innehåller 125 olika principer för hur människor uppfattar omvärlden, tolkar intryck, sorterar information och reagerar på det vi ser och hör.

Det är en samling som är ovärderlig för att förstå hur design fungerar. Boken kan läsas som en checklista för både planering och genomförande av designprojekt.

Design kan ju ibland bli en fråga för allmänt tyckande, men bokens principer tar alla sin utgångspunkt i vedertagen forskning vilket ger boken ovedersäglig substans (även om det ibland också gör resonemangen något svårtuggade).

Bokens struktur är också tilltalande: Var och en av de 125 principerna får ett uppslag. På vänstersidan en beskrivning i text, på högersidan visualiserade exempel. Lättläst och medryckande, det känns hela tiden som att man lär sig något nytt.

En bok för alla som sysslar med design, designstrategi eller inköp av design.

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …