Hoppa till innehåll

Vad kan organisationstidningar lära sig av kommersiella tidskrifter?

Postat av den

Idag var jag med Entreprenörs redaktionen på studiebesök hos Mama med dragning av chefredaktör Rebecka Edgren Aldén. Här kommer några klipp:

Lästiden av ett magasin har ökat (från 40 minuter 2006 till 42 minuter 2013 enligt TNS Sifo The DNA of the New Magazine). Magasinet är »stunden i soffan«.

– Ja, och detta påverkar sättet vi gör – vi ska vara en kvalitetsprodukt, som är så långt ifrån mobilen och internet som möjligt, säger Rebecka Edgren Aldén. Vi gör skillnad på uppkopplad och nedkopplad/avkopplad. Och vi har ännu högre lästid. Hälften av våra läsare läser mer än en timme. Jag brukar tala om att vi står för kvalitet, nedkopplat/avkopplat, redaktörat/redigerat och utvalt (till skillnad från det du får på nätet).

– Det som framför allt läses på sajterna är bloggarna och det trafikdrivna materialet (artiklar som är gjorde för att få spridning, min anmärkning). Då ska man komma ihåg att trafiken till de stora sajterna (som mama, amelia, damernas värld) har ökat något enormt på senare tid. Jag skulle nog säga att man läser det redaktionella materialet som förut, men att det trafikdrivna materialet och bloggarna har ökat så otroligt mycket mer att materialet från tidningen nu inte alls är lika stort.

Mama satsar stort på egetproducerat material.
– Vi måste värna det som gör att läsarna vill köpa, säger Rebecka Edgren Aldén. Det hänger ihop med att man i dag läser magasin på ett annat sätt än tidigare. I dag är magasinet den där läslyxen i soffan som man läser i kanske en timme i sträck – och då måste vi vara värd den tiden! Jag tror att tidningar som skär ner på kvaliteten och mest använder gratismaterial, rewrites och pressbilder och så vidare är de som kommer klara sig sämst. Då kan man lika gärna läsa sånt gratis på nätet. När man i dag plockar upp ett magasin (som man dessutom betalat för) så vill man ha kvalitet! Kvalitet är viktigare än någonsin!

Hela Mama planeras utifån omslagsrubbarna. Skulle vi köpa den här tidningen? Vad saknas?
– Ja, jag utgår till väldigt stor del från omslaget! Jag försöker komma bort från tänket där man ”fyller vinjetterna” utan mer ser till helheten och vad det blir för omslagsrubbar.

– Papperstidningen är fortfarande den stora affären. Den traditionella tidskriftsekonomin med prenumerationer, lösnummerförsäljning och annonsförsäljning har sedan länge kompletteras med kringaffärer från webbshop, resor, events och liknande. Men trots att tidskriftens affärer har förändrats utgör fortfarande papperstidningen ett ankare för övriga affärer.

– Vi jobbar numera väldigt mycket via våra bloggare och mama-ambassadörer för att få in nya prenumeranter, säger Rebecka Edgren Aldén. Det här går också hand i hand med utvecklingen där våra vänner/bekanta blir våra redaktörer – som i sociala medier där vi hellre läser något som någon vi känner rekommenderar (eller någon känd som vi litar på), än att gå in på en tidningssajt och läsa allt uppifrån och ner. När våra mamaambassadörer gör prenumerationserbjudanden som är direkt anpassade för just deras målgrupp/publik/läsare så funkar det väldigt bra.

– Direktreklam och telemarketing fungerar inte lika bra längre som tidigare, vi ser en stor förskjutning mot digitala kampanjer. Det beror säkert till stor del på att vår generation inte tar emot reklam hemma, eller kastar mycket av den direkta reklamen, många har ej reklam uppsatt och kanske inte ens får DR-utskicken. Många har inte fasta telefonnummer längre och det är inte lika lätt att ringa mobilnummer.

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …