Hoppa till innehåll

Makalöst detaljrika stadplaner över kinesiska storstäder

Postat av den

Missa inte de helt fantastiska kartorna över kinesiska storstäder på www.o.cn, börja exempelvis med Guangzhou (Kanton). Eller kör sajten genom Google Translate så översätts texten (dessvärre bara vissa delar).

  1. För det första. Det finns ett stort antal kinesiska städer som är enorma. Den som inte redan insett skalan på det kinesiska undret bör absolut scrolla runt i några av städerna.
  2. För det andra. Detaljrikedomen på kartorna. Varenda betydande byggnad är inlagd. Frågan är om det inte är varje byggnad. Stilen påminner om pixelgrafiken i exempelvis Sim City, men kartorna är utförda med vektorgrafik.
  3. För det tredje. Målmedvetenheten, envisheten, resurserna. Hur många människor har jobbat med det här? Under hur lång tid? Även om det ligger någon form av automatisering i botten måste det vara fråga om hundratals manår i detaljarbete.
  4. För det fjärde. De brutala kontrasterna i den kinesiska utvecklingsboomen blir så oerhört tydliga. De skabrösa skyskraporna kontasteras bjärt med gammaldags, sliten, låg bebyggelse.

Glöm inte att zooma!

  • Nära. Detaljrikedomen! Allt är så noggrant gjort. Detaljer som fönsterspröjsar, kulörer och texturer. Allt är med.
  • Långt ifrån. Städernas struktur. Frånvaron av struktur! Stadsplanering verkar inte existera i en större skala, saker byggs där det passar och behövs. Staden är som en jäsande deg som svämmar över sina bräddar och långsamt fyller ut omgivningarna.

Fler inlägg

Sida lägger ner sin tidning – vad betyder det?

Postat av den

Sidas tidning OmVärlden befaras gå i graven, erfar Journalisten. Åtminstone i sin nuvarande självständiga form. Ska en myndighet verkligen finansiera journalistik som handlar om myndighetens eget verksamhetsområde? Ger inte det ett trovärdighetsproblem? Det är väl upp till de vanliga medierna att bevaka dessa frågor? Verkligheten är tyvärr inte så enkel. Även om vi lever i …

Några tankar om organisationspressen

Postat av den

Vilka är organisationspressens utmaningar vad gäller fortsatt digitalisering? Jag skissade på en rapport om detta för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, men mitt svar blev till slut att jag inte tror att det behövs någon rapport, utan snarare att man fortsätter att lyfta fram bra case. Men under mina samtal med ett tiotal personer kom det ändå …

Citat från nöjda nätverkare

Postat av den

Mina nätverk är uppskattade och ger både nytta och inspiration till deltagarna. Här är några exempel från deltagare: Värdefullt med ett nätverk som fokuserar på de frågor jag brottas med just nu. Bra att det finns utrymme att prata om såväl dagsaktuella ämnen som mer strategiska utvecklingsområden. Nätverket är en skön oas där man kan …