Hoppa till innehåll

Makalöst detaljrika stadplaner över kinesiska storstäder

Postat av den

Missa inte de helt fantastiska kartorna över kinesiska storstäder på www.o.cn, börja exempelvis med Guangzhou (Kanton). Eller kör sajten genom Google Translate så översätts texten (dessvärre bara vissa delar).

  1. För det första. Det finns ett stort antal kinesiska städer som är enorma. Den som inte redan insett skalan på det kinesiska undret bör absolut scrolla runt i några av städerna.
  2. För det andra. Detaljrikedomen på kartorna. Varenda betydande byggnad är inlagd. Frågan är om det inte är varje byggnad. Stilen påminner om pixelgrafiken i exempelvis Sim City, men kartorna är utförda med vektorgrafik.
  3. För det tredje. Målmedvetenheten, envisheten, resurserna. Hur många människor har jobbat med det här? Under hur lång tid? Även om det ligger någon form av automatisering i botten måste det vara fråga om hundratals manår i detaljarbete.
  4. För det fjärde. De brutala kontrasterna i den kinesiska utvecklingsboomen blir så oerhört tydliga. De skabrösa skyskraporna kontasteras bjärt med gammaldags, sliten, låg bebyggelse.

Glöm inte att zooma!

  • Nära. Detaljrikedomen! Allt är så noggrant gjort. Detaljer som fönsterspröjsar, kulörer och texturer. Allt är med.
  • Långt ifrån. Städernas struktur. Frånvaron av struktur! Stadsplanering verkar inte existera i en större skala, saker byggs där det passar och behövs. Staden är som en jäsande deg som svämmar över sina bräddar och långsamt fyller ut omgivningarna.

Fler inlägg

Nätverket för redaktionschefer söker nya deltagare

Postat av den

Nu söker jag nya deltagare till mina två nätverk för redaktionschefer på tidskrifter och motsvarande. Min ambition är att skapa välfungerande grupper av proffs som kommit en bra bit i karriären och inte längre självklart kan utvecklas genom kurser eller utbildningar. I nätverken utbyter vi erfarenheter med andra i en liknande situation och hjälps åt …

Uppsala studentkår kör i diket med nedläggning av Ergo

Postat av den

Uppsla studentkårs styrelse planerar att lägga ned sin egen tidning Ergo. Knasigt. Argumenten för beslutet verkar variera. Dels att kårens ekonomi är så körd i botten att beslutet är nödvändigt. Dels att man tycker att tidningen är omöjlig att styra och i stället gör en ”satsning” på kommunikatörer. Vilket i så fall inte är en …

Råd om redaktionsråd

Postat av den

Låt oss vara realistiska. Det är inte lätt att få till ett bra redaktionsråd. Det finns goda exempel – men alltför ofta slutar äventyret i diket. Tyvärr. Och jag vet inte om jag kan bidra med en formel för hur man ska lyckas, däremot kan jag rada upp en hel del fallgropar som man bör …