Hoppa till innehåll

OmVärlden – från skuren tabloid till magasin

Postat av den

När Sida 2009 gjorde om sin tidning OmVärlden var jag projektledare.

Carina Nunstedt, känd från bland annat Mama och Passion For Business och numera affärsutvecklare på Bonniers, var den som tog fram grundkonceptet där OmVärlden skulle breddas till en kommersiellt gångbar tidning.

Formen är gjord av Per Boström på Oktavilla. Stommen i dummyn var redan klar när jag kom in i projektet, men jag har agerat bollplank för Per i slutfasen av formarbetet.

Sedan några år är hela OmVärldens redaktion anlitad på frilansbasis. Sedan tidigare är Ylva Johnson chefredaktör, och under processen tog vi också in Victoria Veres som medarbetat i OmVärlden-medarbetare även tidigare.

För att kunna sälja in tidningen till annonsörerna trycktes hela dummyn i en mindre upplaga under sommaren 2009. Det var ett enkelt och faktiskt inte så dyrt sätt att stämma av att vi var på rätt väg. Vi tryckte 100 ex och det kostade 14000 kr.

Parallellt med pappersmagasinet tog vi fram en webbsajt utifrån samma grundform. Den finns på www.omvarlden.se och är formgiven av Säflund Designers och implementerad av Cybercom Group på uppdrag av Sida. Samma team har också gjort hela sida.se som lanserades i början av oktober.

I det här projektet har jag haft kontakt med över 40 personer. Jag har arbetat strategiskt med styrdokument och organisation och praktiskt med att ta in leverantörer och kvalitetssäkra processens ingående delar.

Ansvarig på Sida är tf kommunikatonschef Joachim Beijmo.

Första utgåvan lanserades i samband med European Devolopment Days som hölls i Stockholm i oktober 2009.

I mars 2010 kom OmVärlden tvåa i Tidskriftsallsvenskan.

Hösten 2010 är OmVärlden nominerad till Årets omgörning.