Hoppa till innehåll

Bollplanksarbete för
nya tidningen Naturvetare

Postat av den

Tidningen Naturvetare startades 2009 efter en sammanslagning av tidningarna Agrifack och Naturvetaren. Redaktionen gjorde större delen av jobbet med att ta fram struktur och form, men jag agerade bollplank i ett antal olika faser:

  1. Strukturseminarier – Under två halvdagar jobbade redaktionen fram en redaktionell struktur för tidningen med mig som bollplank.
  2. Dummygenomgång – När redaktionens formgivare tog fram dummy för den nya tidningen gjorde jag analyser av formen för att tipsa om hur man skulle gå vidare, vilka svagheter som behövde åtgärdas och vad i formen som kunde tas bort.
  3. Väggvisning – Inför första utgåvan var jag med och tittade på alla sidor strax före trycklämning. Jag bidrog med idéer på lösningar för layout, bildval, vinklar och rubriksätting.
  4. Layoutgenomgångar – När tidningen väl hade börjat komma ut gjorde jag analyser av några av de första utgåvorna och analyserade saker som behövde ytterligare utveckling. Efter en tid gjorde vi en uppföljning i form av en tidningsgenomgång.

»Morten Postrup fick oss att tänka tidning på ett strategiskt smart sätt, särskilt när det gäller struktur och avdelningar. Varje övning som inleddes med frågan om fokus på ett uppslag följer oss i det dagliga arbetet med både tidning och webb.«

Lars-Erik Liljebäck, chefredaktör